Štednja je samo osiromašila Grke | Ekonomist

Štednja je samo osiromašila Grke

Njemački mediji i dalje detaljno analiziraju prilike u Grčkoj, pokušavajući da predvide sve scenarije, nakon dolaska ljevice na vlasti.

Istovremeno, postavlja se pitanje i kako će se EU ubuduće ophoditi prema Atini.

Folksštime iz Magdeburga piše: “Jedno je jasno: Grčka želi da se oslobodi stega štednje. Nova grčka vlada je sada već zauzela stav: sa omraženom Trojkom, kontrolnim instrumentom kreditora, se više neće razgovarati. Na taj način se Atina ne približava ni milimetar oprostu duga kojem se nadala. Naprotiv, evropski partneri ostaju tvrdoglavo pri svom. Najvažniji kreditor Njemačka i sama Grčka u ovom trenutku ne mogu da nađu zajednički put da se izađe iz ćorsokaka. Susret novoizabranog grčkog premijera Aleksisa Ciprasa i njemačke kancelarke Angele Merkel pomjeren je na 12. februar – Samit EU”, rezimira list.

“To jednostavno ne može da bude, da se jedna članica Evropske unije povuče na Egejsko poluostrvo i kaže da finansijski koncept koji je važio godinama, sada odjednom više ne prihvata”, ljutito komentariše Flenzburger tageblat. “To je djetinjasto! Sjesti na ljuljašku i ignorisati Njutnove zakone gravitacije. EU ne može to dozvoliti.”

Cijenu će platiti Grci

Fuldaer cajtung je još jasniji u zahtjevima: “Ako se zahvalnost za spašene milijarde – formulisano oštrije – pretvori u objavu rata EU, onda je vrijeme i da se vrlina poput strpljenja baci s palube u more i fokusira na konačnu propast. Prošlonedjeljni događaji nam daju za pravo da držimo propovijedi: Bolje mučan kraj nego muke bez kraja.”

Komentator lista General ancajger iz Bona je uvjeren da grčka vlada prije svega želi da stvori predstavu kao da vodi “unutrašnju političku borbu”. “Bilo bi mnogo elegantnije i efikasnije da su se ovakvi koraci preduzeli u samim pregovorima. Evrogrupa sada ne može ništa drugo da uradi do da odbaci prigovore. A skandal prijeti da preraste u krizu. No, cijenu za eskalaciju će na kraju platiti sami Grci”, smatra General ancajger.

Rajn nekar cajtung: “Koliko novca je međunarodna zajednica spremna još da baci pomažući Grčkoj, bez vidljive stabilizacije u toj zemlji? Jer, iskreno rečeno: da li je program štednje u posljednjih nekoliko godina donio nešto osim što je osiromašio Helene”, zaključuje list.

 Izvor: Dojče vele

 

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top