Stečaj uveden u 630 preduzeća | Ekonomist

Stečaj uveden u 630 preduzeća

Privredni sud u Podgorici tokom prošle godine uveo je stečaj u 630 preduzeća, od čega je u 469 predmeta odluka o uvođenju stečaja postala pravosnažna.

Prošle godine broj preduzeća koja su otišla u stečaj povećan je za 213 u odnosu na 2013.: Ilustracija

Privredni sud je, kako je rekao predsjednik Blažo Jovanić, tokom 2014. u radu imao ukupno 811 predmeta stečaja, sa predmetima koji su prenijeti iz 2013. i ranijih godina.

“Dok je samo u prošloj primio 535 predmeta, odnosno predloga za pokretanje stečajnog postupka“, rekao je Jovanić za Dan.

Prošle godine broj preduzeća koja su otišla u stečaj povećan je za 213 u odnosu na 2013, kada je Privredni sud uveo stečaj u 417 preduzeća.

Na drugoj strani, na kraju novembra, prema podacima Centralne banke, od ukupno 63,5 hiljada preduzeća i preduzetnika, u blokadi je bilo njih 13,9 hiljada zbog 486,7 miliona eura duga, što je povećanje u odnosu na kraj 2013, kadaje u blokadi bio 12.981 dužnik.

Ekonomski analitičar Siniša Lekić podsjeća da preduzeća u blokadi i veliki poreski dug predstavljaju problem koji je odavno prisutan u Crnoj Gori.

„Stečaj kao posljednja šansa kod nas je shvaćen na poseban način, jer se poslodavac tako oslobađa obaveza prema radnicima, a firma odlazi nepovratno na put bsz povratka, pri čemu su posledice za vlasnika preduzeća gotovo minorne“, ukazao je Lekić i dodao da je po istom principu ugašen veliki broj preduzeća.

On smatra da bi zakonodavstvo trebalo da posmatra tu pojavu na drugi način, prvenstveno zato što vlasnici preduzeća koja su otišla u stečaj osnivaju nove firme.

 

Izvor: RTCG

 

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top