Steam odustao od Bitcoina | Ekonomist

Steam odustao od Bitcoina

Krajem aprila 2016. godine, Steam je uveo Bitcoin kao sredstvo plaćanja. Sada, krajem 2017. godine, Steam više ne prihvata Bitcoin kao način plaćanja.

Kako je na njihovom službenom blogu objašnjeno, Bitcoin zbog naglih promena vrijednosti više nije stabilan da bi se njime plaćale usluge. Drugi problem su transakcijski troškovi koje korisnici moraju platiti pri svakom plaćanju Bitcoin-ima.

Naime, na samom početku, krajem aprila 2016. godine kada je Steam tek uveo plaćanja putem bitcoina, vrijednost Bitcoina je iznosila 450 USD, a transakcijski troškovi svega 20 centi. Prošle nedelje, usljed povećanja vrijednosti na 10.000 USD, transakcijski troškovi su se popeli na čak 20 USD.

Sve to korisnicima stvara prevelike troškove u odnosu na standardnu kupovinu igračkih naslova, putem debitnih i kreditnih kartica iza kojih stoji “pravi” novac. Iz Steam-a navode kako je zbog velikih oscilacija u vrijednosti Bitcoina ponekad potrebno, ili korisniku refundirati troškove, ili zatražiti plaćanje razlike koja je nastala promjenom vrijednosti Bitcoina, što opet za sobom povlači nove transakcijske troškove.

Kako bi olakšali poslovanje i uopšteno život sebi i svojim korisnicima, Steam je odučio da za sada ukine Bitcoin kao sredstvo plaćanja. Ali, nisu isključili mogućnost ponovnog uvođenja, jednom, kada se ustali njegova vrijednost.


 

Izvor: Itvesti.info

Komentariši

Top