Statistika kaže: Rusi se vraćaju CG | Ekonomist

Statistika kaže: Rusi se vraćaju CG

Moskva — Evropske zemlje posjetilo je u prvom tromjesečju ove godine 30 odsto manje ruskih turista, a izuzetak su samo Rumunija i Crna Gora.

U ove dvije zemlje zabilježen je porast posjeta turista iz Rusije u odnosu na prvi kvartal 2014. godine.

Prema podacima Evropske komisije za turizam, veći dio evropskih destinacija zabilježio je pad ruskih turista, a kao razlog tome, komisija navodi “neopredijeljenu geopolitičku i ekonomsku situaciju” u samoj Rusiji.

Prema podacima Asocijacije tur-operatora Rusije, u prva tri mjeseca ove godine interesovanje ruskih turista za strane azijske zemlje palo je za 40 do 50 odsto. Zbog pada cijene nafte i rublje, troškovi Rusa za odmor u Aziji porasli su duplo, navela je ta asocijacija.

Međutim, Crnogorci su u strahu kako će proći sezona jer ne računaju da će Rusi ovog ljeta biti prvi na “top-listi” posjetilaca u Crnoj Gori. To pokazuje i nezainteresovanost ruskih agencija tokom zimskih mjeseci. Razlozi su mnogobrojni: kriza u Ukrajini, ruska rublja je toliko pala da im je ljetovanje u Crnoj Gori daleko skuplje, a u Rusiji se uveliko vodi kampanja da turisti iz ove zemlje odmor provode u svojoj državi.

Crna Gora je, imajući u vidu događanja na svjetskom ekonomskom tržištu, snizila cijene hotelskih aranžmana za rusko tržište.

Međutim, mnogobrojne turističke agencije u Tivtu koje posluju s ruskim tržištem otkazale su rezervacije.

 

Izvor: Beta

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top