Start up ili korporacija? | Ekonomist

Start up ili korporacija?

Vjerojatno su vam poznate prednosti i nedostaci jedne i druge opcije. Velike kompanije imaju fiksno radno vrijeme, a startupi su fleksibilniji. Velike kompanije imaju brojne povlastice, ali u startupima imate besplatan ručak (i možete dovesti kućnog ljubimca na posao).

Ono o čemu se rijetko raspravlja jeste šta je, u kontekstu dugoročne karijere, bolji potez. Zapravo, sve zavisi od vas.

Ukoliko nemate jasnu sliku kakvu karijeru želite i čime tačno želite da se bavite, startup je vjerojatno bolje rješenje. Startup kompanije najčešće imaju malo zaposlenih, stoga ćete obavljati više različitih poslova. Riječ je o dinamičnim poslovima, na kojima ćete razviti brojne vještine, što vam ostavlja otvorenu priliku da shvatite šta tačno želite. S druge strane, poslovi u korporacijama su usko definisani, što znači da ćete se možda pronaći na poziciji koja vas uopšte ne zanima.

Isto tako, pripremite se da se u startupu puno više stvari mora naučiti samostalno. U korporacijama ćete, pak, imati stručno vođstvo u vidu nadređenih ili iskusnijih kolega. Pitanje je samo što je vama potrebno da biste uspjeli. Ako uživate u rizicima i istraživanju, ako ste spremni da preuzmete inicijativu i učite iz vlastitih grešaka, startup je mjesto za vas. Međutim, ukoliko vam treba vođstvo ili stremite unaprijeđenju, vjerojatno biste se bolje snašli u korporaciji.

Generalno gledajući, unutar korporacije ćete imati znatno manji uticaj i autoritet. Startup pruža znatno više uvida u cjelokupan poslovni proces, znatno više samostalnosti u donošenju odluka i veću mogućnost intervenisanja u taj proces.

Na kraju je bitno da se primijeti kako ni na jednu ni na drugu situaciju ne bi trebalo gledati kao na bolju ili lošiju. Sve zavisi od trenutnih ideja, od vlastite uloge u nekom poslovnom procesu. Sve je, dakle, na vašem karakteru, načinu na koji posmatrate svijet rada i jedinstvenim potrebama.

Izvor:
Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top