Stanje na globalnom tržištu poslije Grčkog OXI | Ekonomist

Stanje na globalnom tržištu poslije Grčkog OXI

 Nakon referenduma u Grčkoj postalo je jasno da premijer Cipras uz sebe ima volju naroda za pregovaračkim stolom. Situacija je omogućila scenario neuspješnog sporazuma s kreditorima, što može da rezultira bankrotom Grčke i implementacijom drahme kao nacionalne valute.

Svakako, globalna tržišta su reagovala na nove okolnosti. Kako javlja USA Today, prema berzi na Wall Streetu, industrijski Dow Jones indeks je pao za 0.6% u roku petnaest minuta od otvaranja berze, isto kao i Standard & Poor 500 indeks. Njemački DAX indeks je pao za 1.5%, a francuski CAC 40 je pao za 2%. S druge strane svijeta, u Tokiju, Nikkei 225 indeks je pao za 2.1%.

Za sada su rezultati stabilni i nema daljeg padajućeg trenda. Ali, prema riječima Davida Kellya, glavnog stratega JPMorgan Funds, moramo biti oprezni:

– Ove sedmice će biti određen Grčkom i implikacijama referendumske pobjede politike protiv štednje.

Drugi su ipak mirniji, kao što se vidi na primjeru Paula Hickeya, jednog od osnivača Bespoke Investment Group:

– Nema nikakve panike. Tržište je sigurno da su se institucije uspješno zaštitile od krize u Grčkoj.

Mirnoća mnogih se može objasniti činjenicom da kriza u Grčkoj traje dovoljno dugo da su pripreme izvršene.

Iako uvijek postoji teorijska mogućnost kompromisa s Evropom, njemački ministar ekonomije, Sigmar Gabriel, je izjavio kako su „pregovori o programu pomoći sada teško zamislivi.“ S druge strane, važno je zapamtiti olakšavajuću činjenicu da je grčki finansijski ministar, Yanis Varoufakis, dao ostavku u nadi da će tim potezom pomoći svojoj zemlji.

Izvor:
Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top