Standard&Poor’s dodatno snizio rejting Brazila | Ekonomist

Standard&Poor’s dodatno snizio rejting Brazila

Kao razlog navedeno je pogoršanje budžetskih pozicija i povećanje duga te manjak političke podrške reformama.

Ocjena ‘BB-‘ signalizira da je kupovina odgovarajućih dužničkih papira na korak od visoko špekulativnog ulaganja.

Agencija je ujedno potvrdila važeću ‘B’ ocjenu brazilskih kratkoročnih dužničkih papira.

Vlada predsjednika Michela Temera postigla je napredak na određenim područjima ali je neočekivano spora pri usvajanju zakona kojima bi se pravodobno korigovalo strukturno pogoršanje budžetskih pozicija i povećanje duga, navodi S&P u saopštenju objavljenom u četvrtak.

Dodaju i da su šanse da u idućih godinu dana podignu ili snize dugoročni rejting Brazila manje od trideset posto.

“To odražava komparativne prednosti brazilske spoljne i monetarne politike koje amortizuju značajnu fiskalnu slabost, ekonomiju s nižim izgledima za rast nego u sličnim zemljama i naš stav da je efikasnost mjera svih grana vlasti oslabila”, dodaju.

Ističu i pojačanu neizvjesnost uoči ovogodišnjih predsjedničkih izbora, upozoravajući ujedno na manjak podrške snažnijim fiskalnim mjerama među brazilskim političarima. Stoga sumnjaju da će izborni pobjednik – ko god on bio – raspolagati “značajnim političkim kapitalom” potrebnim za usvajanje reformi.

“Ekonomija se stabilizovala ali spori rast i fiskalne slabosti po našem su mišljenju ključna ograničenja za kreditni rejting”, pojašnjavaju.

Prema procjeni UN-ove Ekonomske komisije za Latinsku Ameriku i Karibe (CEPAL) brazilska ekonomija bi ove godine trebala da poraste dva posto. Iako takav rast baš i nije spektakularan, znatno bi nadmašio mršavih 0,2 posto, prognoziranih za 2017. godinu, kao i dve godine recesije koje su joj prethodile.

Vladine su procjene neznatno optimističnije i predviđaju rast po stopi od tri posto u ovoj godini, te 1,1 posto u 2017.


 

Izvor: GdeInvestirati/Hina

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top