Standard & Poor’s snizio prognozu rejtinga Evropske unije | Ekonomist

Standard & Poor’s snizio prognozu rejtinga Evropske unije

Američka bonitetna agencija Standard & Poor’s (S&P) snizila je prognozu kreditnog rejtinga Evropske unije sa „stabilne“ na „negativnu“, pošto je evropski blok pružio podršku Grčkoj, a Velika Britanija donijela odluku da održi referendum o izlasku iz EU.

Najnovija odluka znači da bi bonitetna agencija u naredne dvije godine mogla sniziti aktuelnu ocjenu rejtinga Evropske unije „AA+“, prenosi agencija France presse.

Kao jedan od razloga za snižavanje prognoze, Standard & Poor’s navodi „kontinuirano korišćenje bilansa stanja same EU za obezbeđivanje finansijske pomoći članicama Unije (nedavno i Grčkoj), bez finansijskog doprinosa samih članica“.

Bonitetna agencija je, takođe, izrazila očekivanja da će Evropska unija obezbijediti garancije u slučaju mogućih gubitaka po kreditima povezanim sa Junkerovim investicionim planom, u okviru kog su u naredne tri godine planirane investicije u Evropi vrijedne 315 milijardi evra.

Zabrinutost S&P-a u pogledu Britanije je povezana sa, kako se navodi u saopštenju bonitetne agencije, pretjerano velikom ulogom te države u EU, budući da su Britanija, Nemačka i Francuska najveći davaoci u budžetu EU. Konzervativni britanski premijer Dejvid Kameron je nedavno izjavio da će se zalagati za ostanak Britanije u EU, ukoliko mu budu omogućeni ponovni pregovori o uslovima članstva radi jačanja suvereniteta Britanije.

Izvor:gdeinvestirati

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top