Stambena revolucija u Španiji | Ekonomist

Stambena revolucija u Španiji

Na samoj granici nacionalnog parka u blizini Barselone, građevinski investitor i vlasnik galerije Kristijan Burda planira izgradnju 15 kuća za odmor za koje vjeruje da će napraviti revoluciju u polju rezidencijalnog stanovanja u ruralnoj oblasti Mataranja. Jedna od kuća u ambicioznom projektu zvanom Solo Houses je i ova izvrnuta betonska piramida koju potpisuje japanski arhitektonski biro TNA.

Arhitektonski biro iz Tokija TNA, koji vode Makoto Takei i Čie Nabešima, predstavio je projekat kuće sasvim neobične forme. Ona je oblika obrnute piramide čiji vrh je delimično ukopan u teren, piše Designboom.

Odmah do kuće, nalazi se još jedna zarotirana piramida koja je u ovom slučaju ispunjena vodom. Do bazena se stiže puteljkom, a do vode konzolnom skakaonicom.

S obzirom na to da je objekat jednim dijelom ukopan u teren, ulazna zona se nalazi na središnjem nivou, odnosno, na galeriji koja gleda na trpezariju ispod sebe i do koje se dolazi preko prostranog stepeništa. Najnižim nivoom dominira staklena fasada koja omogućava pogled na okolni šumski predio. Sve četiri spavaće sobe, povezane preko najviše galerije, imaju direktan pristup otvorenom bazenu koji svojom formom, baš kao i kuća, imitira izvrnutu piramidu djelimično ukopanu u teren.

Stambena revolucija je u toku!


 

Izvor: Gradnja.rs

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top