Stagnacija indeksa na Wall Streetu

Na Wall Streetu se u ponedjeljak trgovalo mirno, pri čemu su S&P 500 i Nasdaq indeks blago porasli zahvaljujući rastu cijena dionica u tehnološkom i rudarskom sektoru.

Dow Jones oslabio je 0,03 posto, na 21.408 bodova, dok je S&P 500 ojačao 0,09 posto, na 2.427 bodova, a Nasdaq indeks 0,38 posto, na 6.176 bodova.

Najviše su, 0,8 posto, jučer porasle cijene dionica u tehnološkom sektoru, koje su posljednjih tjedana bile pod pritiskom.

Unatoč tom pritisku, tehnološki je sektor na dobitku od početka godine više od 17 posto, pa je najveći dobitnik među 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa.

Ulagači se nadaju da bi se rast cijena u tom sektoru mogao nastaviti ako kompanije izvijeste o daljnjem snažnom rastu zarada u drugom tromjesečju.

“Vidjeli smo pojačanu prodaju u tehnološkom sektoru posljednjih tjedana. A to pokazuje da investitori vide priliku za ponovni ulazak u taj sektor tijekom sezone objava poslovnih rezultata kompanija”, kaže Jeff Carbone, partner u tvrtki Cornerstone Financial Partners.

Sezona objava kvartalnih financijskih izvješća počela je ovoga tjedna, a analitičari u anketi Reutersa procjenjuju da su zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u proteklom tromjesečju porasle za 7,9 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje.

Znatnije je, 0,6 posto, jučer porastao i rudarski sektor, dok su u zdravstvenom cijene dionica pale 0,3 posto.

Na oprezno trgovanje ukazuje ispodprosječni obujam. Na američkim je burzama vlasnika jučer zamijenilo 5,6 milijardi dionica, dok je prosječni dnevni obujam u posljednjih 20 dana iznosio 6,9 milijardi.

A na europskim burzama cijene dionica jučer su porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,26 posto, na 7.370 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 0,46 posto, na 12.445 bodova, a pariški CAC 0,40 posto, na 5.165 bodova.

Redakcija
Redakcija
Redakcija <a href="http://ekonomist.me">Ekonomista</a> donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top