Stabilizacija funte nakon najvećeg dnevnog pada | Ekonomist

Stabilizacija funte nakon najvećeg dnevnog pada

Funta se stabilizovala, nakon što je u petak pretrpjela najveći dnevni pad u posljednjih osam mjeseci posle iznenađujućih izbornih rezultata.

Kurs funte se malo promijenio prema dolaru i iznosi 1,2739 dolara, dok je prema euru pala za 0,1 odsto na 1,1367 eura, javlja britanski javni servis Bi-Bi-Si.

Na Londonskoj berzi, glavni indeks FTSE 100 je počeo trgovanje u minusu od 0,4 odsto na 7.497,14 poena.

Tržišta sada čekaju da vide da li će se pristup vlade u Londonu prema Bregzitu promijeniti posle izbora, ocjenjuju analitičari.

Britanska premijerka Tereza Mej je prošle nedjelje na vanrednim izborima izgubila parlamentarnu većinu, što je, kako ocjenjuje BBC, gurnulo zemlju u političku neizvjesnost.

Konzervativci Tereze Mej osvojili su 318 poslaničkih mjesta na izborima u četvrtak.

U britanskom parlamentu ima 650 mjesta, te da bi mogla da forimira vladu, Mejovoj je neophodna pomoć 10 sjevernoirskih poslanika iz Demokratske partije unionista, sa kojima će imati svega dva glasa više od neophodnog broja.

Pregovori Londona i Brisela o Bregzitu bi trebalo da počnu naredne nedjelje, a njihov ishod će imati velikog uticaja na ekonomiju Britanije i EU.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top