Stabilan kreditni rejting Crne Gore

Agencija za kreditni rejting Standard & Poor&’s objavila je novi Izvještaj za Crnu Goru kojim je ponovo potvrdila izgled rejtinga naše zemlje označenog kao “stabilan”, uz očuvanje ocjene B+/B, saopšteno je iz Ministarstva finansija.

Kreditni analitičari potvrdili su da Crna Gora ide u dobrom pravcu razvoja, procijenivši rast crnogorske ekonomije od 4,7 odsto u 2018. godini, što je premašilo njihova prošlogodišnja očekivanja u iznosu od 3,5 odsto.

– Kako se navodi u Izvještaju, tome su najviše doprinijele brojne aktivnosti u oblasti turizma i energetskog sektora, kao i jako uporedno institucionalno uređenje u regionu. Takođe, prepoznat je i rastući potencijal za ranu implementaciju strukturnih reformi, čije je sprovođenje neophodno kako bi Crna Gora postala članica EU. Kreditni potencijal Crne Gore, kako se dalje navodi, osnažen je i perspektivom pristupanja naše zemlje Evropskoj uniji koju prati snaženje institucija – piše u saopštenju Ministarstva finansija.

Kao važna okosnica budućeg razvoja Crne Gore, navodi se i ostvarenje značajnog iznosa direktnih stranih investicija u proteklih pet godina, koje iznose u prosjeku više od 10 odsto BDP-a.

– Međutim ostaje rizik da bi crnogorska ekonomija mogla biti pogođena usljed gubitka zainteresovanosti stranih direktnih investitora – zaključuje se u saopštenju.

Redakcija
Redakcija
Redakcija <a href="http://ekonomist.me">Ekonomista</a> donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top