Šta sve Grčka namjerava da proda

Šta sve Grčka namjerava da proda

Grčka će iduće godine pokušati da pribavi 3,5 milijardi evra od privatizacije, uključujući prodaju dvije najveće luke.

“Veliki broj privatizacija biće završen velikom brzinom, okvirno u narednih šest mjeseci. Nisam optimističan, već realističan”, rekao je predsjednik Grčkog republičkog razvojnog fonda za upravljanje sredstvima Sterjos Piciorlas, a prenio atinski dnevnik Katimerini.

Nakon šestomjesečnih teških pregovora sa kreditorima koji su Grčku doveli nadomak izlaska iz eurozone, vlada premijera Aleksisa Ciprasa je u julu dogovorila novi program privatizacije sa ciljem pribavljanja 50 milijardi evra prihoda za vrijeme trajanja novog, trećeg, paketa medjunarodne finansijske pomoći Grčkoj.

Sredstva dobijena kroz privatizaciju biće upotrijebljena za otplatu dijela novih zajmova Atini, pomoću kojih će ona dokapitalizovati banke. Grčka je u posljednjih pet godina privatizovala imovinu vrednu 3,5 milijardi evra.

U program privatizacije uključena je prodaja 67 odsto udjela u lukama Pirej i Solun, kazao je Piciorlas. Ponuda operatera grčke železnice Trainose i kompanije za održavanje vozova Rosko biće iznijeta u januaru, a za luku Solun u martu. Za Rosko su zainteresovani njemački Simens i francuski Alstom, a za Trainose rumunska firma Feroviar Roman i američka Votko kos LLC.

Grčki parlament je u noći između petka i subote tesnom većinom glasova usvojio reformski zakon koji propisuje oštre mjere štednje, što su zahtijevali medjunarodni kreditori u zamjenu za treći paket pomoći Atini vrijedan 86 milijardi eura.

Od ukupno 300 poslanika, njih 154 je glasalo za usvajanje zakona koji, pored ostalog, podrazumijeva novi rast poreza, više kazne za utaju poreza, rezanje penzija i povećanje starosne granice za odlazak u penziju, kao i liberalizaciju energetskog tržišta.

Izvor: Tanjug

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top