Šta se krije iza dobiti Air Serbia?

Transparentnost Srbija navodi da je iznos taksi kojih se Aerodrom Beograd odrekao za devet mjeseci 2014. godine u korist kompanije Air Serbia, šest puta veći od profita tog avioprevoznika.

Transparentnost Srbija je ocijenila da je to odricanje “sporno sa stanovišta kontrole državne pomoći”.

Air Serbia saopštila je dan ranije da je u 2014. godini ostvarila neto profit od 2,7 miliona eura, kao i da je zabilježila značajan rast u brojnim poslovnim pokazateljima.

Beogradski aerodrom Nikola Tesla objavio je da je u poslovnoj 2014. godini ostvario rekordnu neto dobit od 27.034.163 eura.

TS u tekstu na Facebooku navodi da Air Serbia dobija državnu pomoć, na osnovu ugovora zaključenog između Vlade Srbije, Etihada i JAT. Državnu pomoć odobrila je Komisija za kontrolu državne pomoći 21. februara 2014. u postupku naknadne kontrole.

Pored drugih oblika državne pomoći (subvencije, zajmovi koje obezbeđuje država), ugovorom je predviđeno i da Vlada Srbije obezbijedi odricanje od prihoda od taksi na Aerodromu Beograd u toku 2014. i 2015. godine, naveo je TS.

Dodaje se da je Vlada Srbije na sjednici 11. decembra 2014. godine, utvrdila Nacrt sporazuma o otpustu duga između Akcionarskog društva Aerodrom Nikola Tesla i Akcionarskog društva za vazdušni saobraćaj Air Serbia.

Tada je aerodromu preporučeno da otpusti dug Air Serbia od RSD 1.517.334.583,42 dinara (oko 17 miliona dolara po kursu na dan fakturisanja). TS navodi da je “zanimljivo i pitanje postoji li odobrenje za ovu državnu pomoć”.

Komisija za kontrolu državne pomoći dala je saglasnost na ugovor koji predviđa državnu pomoć Vlade Srbije preduzeću Air Serbia, ali se u ovom slučaju prihoda ne odriče vlada, već Aerodrom, u kome je Vlada Srbije jedan od akcionara.

“Vlada Srbije može kao akcionar samo da preporuči usvajanje sporazuma o otpustu duga, ali ona nije ta koja daje državnu pomoć. Državnu pomoć daje Aerodrom, a o dozvoljenosti te državne pomoći Komisija za kontrolu državne pomoći nije raspravljala”, navodi se u stavu TS.

Izvor: Beta

Redakcija
Redakcija
Redakcija <a href="http://ekonomist.me">Ekonomista</a> donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top