Šta se desi kad se posvađaju braća investitori?! | Ekonomist

Šta se desi kad se posvađaju braća investitori?!

Najuža zgrada na svijetu nalazi se u glavnom gradu Libana, Bejrutu. Lokalci je zovu „inat“ ili „bijesna zgrada” i to s razlogom. Naime, nju je na porvršini od 100 kvadratnih metara sagradio jedan čovjek isključivo sa ciljem da drugome blokira pogled na okean.

Prema uvjerenju lokalaca u pitanju je bio sukob između braće koji su naslijedili parcelu, ali nisu mogli da se dogovore šta će tačno uraditi sa njom.  Jedan od braće je bio ljubomoran na drugog zato što je završio sa manjim placem. Budući da nije mogao da sagradi bilo šta korisno na svojoj zemlji, a nije želeo ni da se pomiri sa svojom situacijom, odlučio je da napakosti bratu na originalan način.

Ipak je sagradio zgradu 1954. godine, ali ona je bila toliko uska da je iz daljine djelovala kao jedan zid. Cilj je bio da time blokira pogled bratove zgrade i tako utiče na smanjenje vrijednosti njegovog zemljišta. Zgrada je visoka 14 metara, a prostorije u njoj su širine par metara, iako na slikama možda djeluje da je drugačije, ali to je prije svega zbog iluzije koju stvaraju prozori i terase.

Iako je građevna praktično beskorisna, njeni sadašnji vlasnici ne planiraju da je sruše jer ne postoji šansa da na tako malom prostoru sagrade bilo šta drugo svrsishodno.


 

Izvor: Index.hr

Komentariši

Top