Šta se dešava sa švajcarskim frankom (CHF)? | Ekonomist

Šta se dešava sa švajcarskim frankom (CHF)?

Posljednjih nekoliko mjeseci sve se više govori o potrebi podizanja kamatnih stopa u Evropi, na temelju čega euro i britanska funta naglo jačaju u odnosu na američki dolar. No, pomalo paradoksalno, švajcarski franak, koji je treća najvažnija valuta u Europi, na temelju istih vijesti počinje slabiti. U trenutku pisanja analize, kurs EUR/CHF iznosi 1.13570, što je najslabiji nivo franka u posljednje dvije i po godine.

Zašto CHF slabi?

Švajcarski franak, kao i američki dolar i zlato, ima status sigurnog utočišta u nesigurnim vremenima. To znači da jača kada izlaze loše političke i ekonomske vijesti. Upravo je to glavni razlog naglog jačanja švajcarske valute za vrijeme finansijske krize. U međuvremenu se kriza smirila, a sada smo došli u situaciju u kojoj čak i Evropska centralna banka planira početi podizati kamatne stope. Budući da su upravo zemlje eurozone prošle kroz najgoru recesiju prije nekoliko godina, može se reći da je kriza definitivno završila i da za globalnu ekonomiju slijedi barem nekoliko dobrih godina.

Hoće li CHF nastaviti slabiti?

Ukoliko se nastave pozitivni trendovi u američkoj i europskoj ekonomiji, može se očekivati nastavak slabljena franka. Po većini modela procjene fer vrijednosti valute, franak je još uvijek daleko najprecijenjenija valuta na svijetu, što znači da prostora za slabljenje još ima. Osim toga, službeno stajalište švajcarske centralne banke je da je franak prejak i da šteti švajcarskoj ekonomiji te zbog toga mora oslabiti. U takvoj situaciji analitičari smatraju da se do kraja godine može očekivati slabljenje CHF-a u odnosu na EUR od barem još nekoliko posto.

Ukoliko se globalna ekonomska situacija zaista nastavi popravljati, takođe se može očekivati slabljenje američkog dolara i japanskog jena, ali i pad cijene zlata.

Finansijski instrumenti kojima vrijednost raste u dobrim vremenima su dionice i dionički indeksi, stoga se može očekivati nastavak rasta. Kada su u pitanju valute, porast vrijednosti se može očekivati kod takozvanih “robnih dolara”, tj. australskog, novozelandskog i kanadskog dolara. Ove valute jačaju u dobrim vremenima zbog toga što velik dio izvoza njihovih gospodarstava čine sirovine i energenti, a njima cijene tada rastu zbog veće potražnje.

 

 

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top