Šta pitati na razgovoru za posao? | Ekonomist

Šta pitati na razgovoru za posao?

Kraj svakog intervjua za posao obično je rezervisan za ‘Imate li dodatnih pitanja?’. Poslodavci očekuju da vas zanimaju neke informacije, a ukoliko ih nemate, ostavićete utisak nezainteresovanosti.

Kako biste to izbjegli, morate unaprijed da sa pripremite. Pitanja su savršen način da saznate nešto o korporativnoj kulturi ili svakodnevnim zadacima koje podrazumijeva otvoreno radno mjesto, što će vam pomoći da izbjegnete neugodna iznenađenja tokom prvih nekoliko radnih dana.

Dajemo vam prijedloge koja pitanja da postavite, a koja su za izbjegavanje:

Pitanja koja biste trebali da postavite

U ovoj kategoriji nalaze se pitanja koja će s jedne strane poslodavcima pokazati da ste zaista zainteresovani za ponuđenu poziciju, a s druge strane vama omogućiti uvid u funkcionisanje kompanije u kojoj želite da radite. Pitanja o dnevnim odgovornostima, tipičnom radnom danu ili sedmici, nadređenima, kolegama, mogućnostima napretka su uvijek poželjna. Takođe, možete pitati i žele li poslodavci dodatne reference, zanima li ih još nešto o vašim kvalifikacijama i slično. Na kraju, uvijek možete osobu koja vodi intervju pitati zašto voli da radi u dotičnoj kompaniji. Ljudi vole da  pričaju o sebi, a na ovaj način ćete im ostati u sjećanju kao primjer ugodnog intervjua.

Pitanja koja trebate da izbjegavate

Ukoliko postavite pitanje čime se kompanija bavi, sigurno nećete dobiti posao. Time ćete pokazati ne samo da niste detaljno proučili kompaniju, već i da nemate ni približnu ideju o radnoj poziciji za koju ste se prijavili. Isto tako, nećete ostaviti dobar dojam ukoliko odmah počnete s ispitivanjem o godišnjem odmoru ili broju slobodnih dana. Na kraju, nikad nemojte da postavite pitanje ‘Jesam li dobio posao?’.

Izvor:
Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top