Šta nas Albert Einstein može naučiti o kreativnosti i radnoj etici

Einstein-ova radna etika

Einstein je umro od unutrašnjeg krvarenja uzrokovanog frakturom abdominalne aortne aneurizme, stanja sa kojim se godinama borio.

1948., sedam godina prije njegove smrti, Einstein je imao operaciju da spriječi aneurizmu veličine grejpruta od frakture. Jedan fizičar blizak Einstein-ovom slučaju je napisao “Godinama je patio od napada abdominalnih bolova, koji su obično trajali po 2-3 dana i često bili praćeni povraćanjem. Ovi napadi su se obično dešavali svaka 3 4 mjeseca.”

Einstein je nastavljao da radu uprkos bolu. Objavio je svoj rad 1950-ih. Čak i na dan njegove smrti 1955, radio je na govoru koji je bio zakazan na izraelskoj televiziji i ponio je sa sobom skicu govora u bolnicu. Skica govora, ipak, nikad nije završena.

Doprinositi vs. Konzumirati

“Ne pokušavajte biti samo čovjek od uspjeha. Pokušajte biti čovjek od vrijednosti.”
— Albert Einstein

Einstein-ov najveći doprinos nauci, opšta teorija relativiteta, objavljena je 1915. Osvojio je Nobelovu nagradu 1921. Ipak, umjesto da time završi svoj rad, Einstein je nastavio da radi i doprinosi u svojoj oblasti još 30 godina.

Do posljednjeg trenutka svog života, nastavio je da cijedi svaki djelić sopstvene veličine. Ni jednog trenutka se nije zaustavljao. Nastavljao je da radi čak i za vrijeme ozbiljnog fizičkog bola uoči same smrti.

Svako ima neki dar da podijeli sa svijetom, nešto što vas lično pokreće iznutra i služi svijetu spolja, i ovo nešto – ovaj poziv – može biti nešto što ćete slijediti do posljednjeg trenutka vašeg života. To može biti vaš trenutni posao, kao što je to bilo za Einstein-a. To može biti kreativni hobi, kao što je to za Vivian Maier. To može biti briga koju pružate ljudima oko vas.

Šta god da je za vas, naži životi su nam dati da na neki način doprinesemo svijetu, a ne samo da konzumiramo svijet koji drugi stvaraju.

‘Uradio sam što je do mene.’

Satima prije njegove smrti, Einstein-ovi doktori su pokušavali nemoguće da mu produže život. Einstein je jednostavno rekao, “Učinio sam što je bilo do mene, vrijeme je da odem. Učiniću to elegantno.”

Ne možemo predvidjeti vrijednost koju će naš rad obezbijediti svijetu. I to je u redu. Nije naš posao da vrednujemo sopstveni rad. Naš posao je da ga kreiramo, da mu se predamo, i da usavršimo svoje vještine što je više moguće.

Svi mi imamo mogućnost da istisnemo iz sebe svaki djelić veličanstvenosti koji možemo. Svi mi imamo šansu da damo svoj doprinos.

Redakcija
Redakcija
Redakcija <a href="http://ekonomist.me">Ekonomista</a> donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top