Šta možete da uradite kada stres umiješa prste? | Ekonomist

Šta možete da uradite kada stres umiješa prste?

Da li znate zbog čega ste srećni? Šta je ono što vam daje snagu da započnete svaki novi dan i u njemu postignete nemoguće i pomjerite granice? A, koje su to stvari zbog kojih se osjećate loše, iscrpljeno, zbog čega smatrate da niste dorasli zadatku i da svaki izazov za vas predstavlja opterećenje?

U oba slučaja, bilo da želite da sve lijepe stvari držite na okupu, ili da ispratite loše na daleki put, vi se nalazite pred  iskušenjima, problemima, dilemama. Ne može se reći da je baratanje ovakvim izazovima „mačji kašalj”. Zapravo, kada se dlanovi znoje i srce lupa nekim ludačkim ritmom, jasno je da ništa nije „lako”. Naš odbrambeni mehanizam nam pomaže da svoj organizam i zdrav razum sačuvamo od pretopterećenja, ali nekada, ipak, radni zadaci, upis djece u školu ili kućni poslovi ne mogu biti stavljeni na čekanje, a leškarenje u krevetu i pecanje u prirodi ostaju na nivou mašte. Ni oni najjači nisu imuni na to, jer nekad nam je jednostavno svega dosta, pa čak i onih lijepih i pozitivnih stvari, koje su nas do juče održavale iznad površine. Šta može jedna normalna osoba da uradi, kada joj stres umiješa prste u život i prijeti da uruši brižljivo osmišljen i godinama građen sistem i način na koji funkcionišemo?

Ostanite „hladni”

Nije baš jednostavno ostati smiren, kada u stvari želite da vrisnete i počupate sebi kosu (a nekada i drugima). Međutim, u takvim situacijama se uvijek treba sjetiti da većinu loših i nepovoljnih stvari koje vam se dese u toku dana ne možete kontrolisati. Ono na šta možete uticati je vaša reakcija na određene situacije. Nešto što se vama ne dopada i što vam nije po volji, svakako će se i dalje dešavati. Zašto onda dizati galamu oko toga?

Preuzmite kontrolu

Stres je biološka i psihološka reakcija na neki problem i bez tog osjećaja možda ne bismo nikada bili voljni da nešto uradimo i postignemo, ali kada izmakne kontroli, lako gubimo kompas. U trenutku kada shvatite da je vaša reakcija na neku situaciju ili problem nešto što, za promjenu, možete kontrolisati, ponovo ćete upravljati svojim životom. Naš izbor je kako ćemo reagovati na neki problem i da li će nas neka nebitna stvar duboko povrijediti ili nas jednostavno podsjetiti na činjenicu da ništa nije savršeno.

Postavite prioritete

Zaista lijepo od vas što pomažete svojim prijateljima i što se uvek trudite da svima olakšate posao, ali to na vas sigurno pogubno utiče. Ljudi se često rasplinjavaju na više strana u isto vrijeme, a polovični rezultati koji iz toga proizilaze, sigurno nisu zadovoljavajući. Često se pobrkaju obaveze koje su zaista hitne i bitne, sa onima koje zaista mogu još malo da sačekaju. Vaše vrijeme je dragocjeno i vi ste ti koji treba da ga rasporede na pravi način. Postavite prioritete i nemojte gubiti vreme na nevažne stvari.

Napravite plan

Često se dešava da se u poslednji čas sjetimo nečega što je davno trebalo da obavimo. Pod pritiskom svakodnevnih obaveza neke stvari potpuno previdimo i dođemo do toga da trčimo unaokolo u pokušaju da sve sredimo i izgladimo. Kako ne biste više „debelo” prekoračili rok, naoružajte se jednim dobro struktuiranim planom. Običan spisak obaveza i stvari ostavite za supermarket, jer vam za organizaciju života potrebno da prvo sebe detaljno organizujete. Kada precrtate sve stavke, preplaviće vas oslobađajući osećaj, a onda možete napraviti sebi i male ustupke i opustiti se na pravi način.

Teško da će se bilo ko od nas potpuno osloboditi stresa, ali naš stav o svemu tome nas može spasiti mučnih misli i osjećanja. Možda niste ni svjesni koliko sebi možete pomoći i kako samoohrabrivanjem, samopouzdanjem, samodisciplinom sebi otvarate vrata ka mirnijem životu.

Izađite napolje, udahnite duboko i radite na tome da, uz pomoć ovih savjeta, vaše okruženje bude prijatnije, opuštenije i bez stresa, koliko god je to u vašoj moći.

 

Izvor: Bizlife

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top