Šta je pošlo naopako između Balkana i EU | Ekonomist

Šta je pošlo naopako između Balkana i EU

Zapadni Balkan je u neprekidnom krugu neispunjenih obećanja i birokratskog tapkanja u mjestu, mada je tim zemljama još 2003. rečeno da im je budućnost u Evropskoj uniji, piše londonski Ekonomist.

List navodi da članice EU, iscrpljene beskrajnim nizovima balkanskih politika i „oprljene“ prijevremenim prijemom Bugarske i Rumunije, a sada i zbog Bregzita, nisu baš rade da dalje šire svoj klub.

Danas, svega 43 procenata Srba žele da im zemlja uđe u EU, dok je 2009. taj procenat bio 68, a posebno protiv su mladi, piše Ekonomist  u tekstu posvećenom samitu o Zapadnom Balkanu u Trstu.

Pitajući se šta je pošlo naopako, autor navodi da bi pristupanje EU trebalo da natjera korumpirane elite u regionu da dozvole slobodu medija, ojačaju vladavinu zakona i liberalizuju ekonomije i tako smanje svoj patronat i da je malo njih koji žele da naprave takve korake.

List piše da su od svih u regionu samo Srbija i Crna Gora započele pregovore, Albanija se priprema za skorašnji početak, Makedonija je oslabljena sporom sa Grčkom oko imena, a Kosovo nije priznalo još pet članica EU.

Umjesto nade, postoji nesigurnost i strah od ponovnog krvoprolića. Njemačka posebno strahuje od novih požara, a Federika Mogerini, šefica za spoljnu politiku i bezbjednost EU, punom parom radi na balkanskoj diplomatiji, dodaje Ekonomist.

To znači da radi sa liderima kao što je Aleksandar Vučić, koji Srbiju vodi od 2014, prvo kao premijer pa kao novi predsjednik. Vučić, ministar u vrijeme Slobodana Miloševića, danas sebe prikazuje kao EU reformatora i kredibilnog ekonomskog menadžera. Evropski zvaničnici kažu da nemaju izbora osim da rade s njim.

Angela Merkel se sa Vučićem srela nekoliko nedjelja prije predsjedničkih izbora u aprilu. To je naljutilo liberalne Srbe koji kažu da Evropljani podržavaju autoritarnog lidera koji koristi antidemokratske mehanizme.

Civilno društvo govori o porastu mafijaškog kriminala, urušavanju nezavisnih institucija i kampanjama uznemiravanja u tabloidima pod kontrolom države, piše Ekonomist.

Balkanskim zemljama je još 2003. rečeno da im je ubudućnost u EU. Ovih dana, međutim, nada blijedi. Vesela Černeva, programska direktorka za spoljne odnose pri Evropskom savjetu, otvoreno kaže: „Oni više ne vjeruju kad ih lažemo o pristupanju, a mi njima ne vjerujemo kad nas lažu da su posvećeni EU pravilima“, piše Ekonomist.

Izvor: Beta

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top