Šta donosi studija o značaju društvenog preduzetništva?

Društvena preduzeća važan su pokretač održivog rasta, te igraju ključnu ulogu u rješavanju trenutnih ekonomskih i ekoloških izazova, navodi se u izvještaju koji je objavila Evropska komisija.

Trenutno samo osam evropskih država (Bugarska, Grčka, Francuska, Italija, Luksemburg, Slovenija, Švedska i Velika Britanija) sprovodi politiku koja podstiče i podržava razvoj društvenog preduzetništva.

Studija ističe da su strukture podrške nedovoljno razvijene i rascjepkane, s izuzetkom Italije, Francuske i Velike Britanije. Međutim, politika razvoja društvenog preduzetništva je trenutno u fazi razvoja u još sedam zemalja (Irska, Hrvatska, Latvija, Litvanija, Malta, Poljska i Rumunija).

Po prvi put, ova studija opisuje glavni značaj društvenih preduzeća u 28 zemalja članica Evropske unije i u Švajcarskoj, koristeći zajedničku definiciju i pristup. Studija takođe daje i pregled svega što koči razvoj društvenog preduzetništva, te je polazna tačka za razvoj sveobuhvatne karte društvenih preduzeća u Evropi.

Slaba vidljivost i prepoznatljivost sektora društvenog preduzetništva, ograničenja sadašnjih zakonskih i regulatornih okvira, manjak finansijskih sredstava, otežan pristup tržištu i nedostatak poslovne podrške i razvoja strukture, obuke i razvoja radne snage, samo su neki od navedenih problema.

Studija prati Social Business Initiative koju je Evropska Komisija pokrenula 2011. godine. Ona ocrtava nacionalnu politiku i zakonske okvire za društvena preduzeća, uključujući najbolje prakse kako bi ubrzao njihov rast.

Studija se temelji na postojećim akademskim materijalima i razgovorima s više od 350 učesnika širom Evrope.

 

Izvor: Lider/ Cedra

Redakcija
Redakcija
Redakcija <a href="http://ekonomist.me">Ekonomista</a> donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top