Šta će biti sa zakonom o "švajcarcima"? | Ekonomist

Šta će biti sa zakonom o “švajcarcima”?

Savjet CBCG je na jučerašnjoj sjednici razmotrio Predlog izmjena i dopuna zakona o konverziji kredita u švajcarskim francima u eure od 1. avgusta i, imajući u vidu sve moguće rizike i negativne posljedice donošenja tog zakona, donio mišljenje kojim se ostaje pri ranije iznijetim načelnim stavovima CBCG na prvu verziju tog dokumenta iz jula.

„Sagledavanjem novopredloženih rješenja iz Predloga zakona, konstatovano je da se ona suštinski razlikuju od predloga koje je CBCG dala u svom mišljenju“, navodi se u saopštenju CBCG.

Savjet je ocijenio da bi novopredložena rješenja stavila u neravnopravan položaj korisnike kredita, onemogućila dosljednu primjenu metodologije koja se koristi prilikom obračuna njihovih obaveza i dovela do revizije konverzija sprovedenih u skladu sa važećim zakonom.

„Takođe, predložena rješenja sadrže niz nejasnoća i kontradiktornosti koje bi, u slučaju usvajanja, onemogućile njihovu adekvatnu primjenu i dodatno izazvale niz dilema i teškoće prilikom primjene u praksi“, rekli su iz CBCG.

Iz Savjeta CBCG je saopšteno da, ukoliko se zakonodavac opredijeli da usvoji predložene izmjene i dopune Zakona o konverziji kredita u švajcarskim francima u eure, neophodno je izmijenizi taj tekst, pa je, u tom cilju, Centralna banka predložila odgovarajuće izmjene u formi amandmana, koje bi mogao predložiti ovlašćeni predlagač.

Predstavnik korisnika kredita, Dragan Senić, poručuje da se radi o opstrukciji. On je naglasio da su korisnici kredita tražili sastanak sa Savjetom CBCG, ali da do sastanka nije došlo, te da je Savjet namjerno donio ovakvo mišljenje kako bi javnost doveo u zabludu i obesmislio suštinu zakona o “švajcarcima”.

Grupa poslanika je 1. avgusta ponovo u skupštinsku proceduru predala Predlog izmjena i dopuna Zakona o konverziji kredita u švajcarskim francima u eure.
Predlog je, na inicijativu poslanika Demokratskog fronta (DF) Nebojše Medojevića, potpisalo 39 poslanika.

Poslanici su potpisali i zahtjev za vanredno održavanje sjednice Skupštine na kojoj bi se razmatrao Predlog izmjena i dopuna zakona o konverziji kredita u CHF u eure, koja bi bila održana 30. avgusta.

 

Izvor: RTCG

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top