Šta će biti sa Katar ervejzom? | Ekonomist

Šta će biti sa Katar ervejzom?

Jedna od najuspješnijih avio-kompanija na svijetu, Katar ervejz (Qatar Airways), nalazi se pred pravom katastrofom zbog pogoršanja političkih odnosa izmedju Katara i nekoliko uglavnom arapskih država.

Saudijska Arabija, predvodnica diplomatske blokade Katara, već je oduzela dozvole Katar ervejzu za slijetanje na njihovu teritoriju, a sve poslovnice te avio-kompanije u Saudijskoj Arabiji su zatvorili. Katar ervejz je imao linije do deset gradova u Saudijskoj Arabiji – Rijada, Damama, Hofufa, Gasima, Abe, Taifa, Džede, Medine, Janbua i Tabuka.

Sama avio-kompanija je saopštila da je suspendovala letove u Saudijsku Arabiju, Ujedinjene Arapske Emirate, Bahrein i Egipat, što su učinile i avio-kompanije tih država kada je Doha u pitanju. Destinacije u tim državama činile su 18 odsto kapaciteta Katar ervejza.

Što se prelijetanja preko teritorija susjednih država tiče Katar ervejz je već počeo da izbjegava vazdušni prostor Saudijske Arabije, dok im je iz Bahreina poručeno da mogu koristiti samo jednu rutu. Saudijska Arabija nije potpisnica Međunarodnog sporazuma o uslugama u vazdušnom prostoru, što znači da katarskoj avio-kompaniji može zabraniti prelet, ali to, u skladu sa tim sporazumom, ne mogu učiniti Bahrein i Ujedinjeni Arapski Emirati.

Prema procjenama američkih medija, Katar ervejz zbog novonastale političke situacije na dnevnom nivou otkazuje po 50 letova.

A najveći dobitnik u ovoj situaciji biće Iran. Ta država nije uvela nikakve sankcije Kataru, baš naprotiv, a profitiraće, između ostalog, i sa dodatnih 200 preleta aviona Katar ervejza dnevno.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top