Šta će biti sa brodovima koje Francuska duguje Rusiji? | Ekonomist

Šta će biti sa brodovima koje Francuska duguje Rusiji?

Francuska izgleda pokušava da proda “mistrale” Kini, a poslovnu “prethodnicu” čine dva francuska ratna broda u sedmodnevnoj posjeti Šangaju, pišu ruski mediji.

Kako navodi Sputnjik, teško da je slučajnost to što dio radne grupe u posjeti Kini čine i dva ratna broda, od kojih je jedan baš “mistral” klase. I kineski mediji spominju sličnu mogućnost, ističući da je ovo prvi put da je jedan “mistral” ušao u neku kinesku portu.

Spekuliše se da bi Kina mogla da kupi “mistral” kao model po kome će razviti sopstveni vojni brod.

Prema ugovoru iz juna 2011. godine, koji je vrijedan 1.3 milijarde dolara, Francuska je Rusiji trebalo da isporuči nosač helikopteraa “Vladivostok” u novembru 2014., i isti takav “Sevastopolj” u ovoj godini. Nijedan od brodova nije stigao u Rusiju, jer su isporuke stavljene na čekanje zbog navodno umiješanosti Moskve u Ukrajinski građanski rat.

U razmatranju je nekoliko navodnih opcija: Francuska se može odlučiti da namjerno potopi dva nosača helikoptera “mistral”, koji su građeni za Rusiju, u otvoreno more, ako vlasti izaberu da raskinu ugovor.

Sa druge strane ruski predsjednik Vladimir Putin očekuje da Fancuska vrati novac koji je Rusija unaprijed dala za brodove tipa “mistral” ako ti brodovi ne budu isporučeni.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top