Šta brojevi na platnim karticama zaista znače | Ekonomist

Šta brojevi na platnim karticama zaista znače

Nizovi brojeva na našim kreditnim ili debitnim karticama su zbunjujući i za one najpronicljivije. U javnost su izlazile pogrešne informacije o brojevima na karticama. Evo šta oni zapravo označavaju.

Svaki broj igra ključnu ulogu u identifikovanju provajdera kartice, banke ili informacija o računu, kao što omogućava sigurnosnu provjeru.

Generalno, prvi broj ili prva dva broja kreditne ili debitne kartice označavaju provajder kartice, a dalji brojevi određuju sve – od valute koja se koristi, do banke koja obrađuje transakciju do individualnog broja računa.

Ali, postoje razlike u zavisnosti od vrste kartice, a evo i koje.

American Express

American Express koristi prva dva broja da bi se identifikovala. To znači da su za American Express karticu prva dva broja uvijek 34 ili 37. Treći i četvrti broj označavaju tip kartice i valutu koja se koristi. Sljedećih šest brojeva predstavljaju broj vašeg računa, dok brojevi od 12. do 14. označavaju broj kartice. Posljednji broj je broj za provjeru, koji je nasumice postavljen da bi zaštitio od grešaka i prevara.

Visa

Visa kartica koristi sličnu formulu, mada ima nekih razlika. Prvi broj za sve Viza kartice je četiri, a sljedećih šest brojeva povezani su sa finansijskom institucijom. Od sedmog broja do 12., ili od sedmog do 15. broja su oni koji predstavljaju vaš račun. A brojevi od 13. do 16. služe za provjeru.

MasterCard

Kod Master kartice prvi broj je uvijek broj pet. Drugi i treći, drugi i četvrti, ili drugi i peti predstavljaju broj banke. Zatim, svaki broj do broja 15 predstavlja broj računa, dok je posljednji, 16. broj za provjeru.

Izvor:seebiz

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top