SSCG: Prisutna kriza rada i morala | Ekonomist

SSCG: Prisutna kriza rada i morala

Samostalni sindikat informativne, grafičke i izdavačke djelatnosti je, povodom Međunarodnog praznika rada, tražio bolji položaj novinara i njihovu veću zaštitu, veće sidnikalne slobode i prava u toj oblasti, kao i očuvanje postojećih radnih mjesta.

U tom sindikatu, koji djeluje u okviru Saveza sindikata Crne Gore, saopšteno je da, kao ravnopravan partner u socijalnom dijalogu sa Vladom i Unijom poslodavaca traže što hitnije potpisivanje granskog kolektivnog ugovora za tu djelatnost, redovnu isplatu zarada, unaprijeđenje i jačanje socijalnog dijaloga, jačanje pravne države, kao i veće poštovanje i primjenu postojeće zakonske regulative.

Predsjednik Sindikata Čedomir Bracanović kazao je da traže veću odlučnost u borbi za ekonomski i socijalni prosperitet, vraćanje u svijet rada svih onih koji su se našli u socijalnom beznađu, veću uposlenost industrijskih kapaciteta, obima proizvodnje, povećanja zarada i standard zaposlenih i građana.

“Znamo da nam ništa neće biti poklonjeno, da se za svoja prava moramo sami boriti, zato samo jedinstveni možemo biti uvaženi i poštovani, kao ozbiljan socijalni partner u državi. U tim nastojanjima neophodna nam je puna i bezrezervna podrška našeg članstva. Mi sindikalci ne smijemo nikad zaboraviti osnovne temeljne sindikalne principe solidarnost, humanost i socijalnu pravdu”, naveo je Bracanović u saopštenju čestitajući 1. maj Međunarodni praznik rada.

Prema njegovim riječima, prisutna je kriza rada i morala. Radnici i njihove porodice jedva preživljavaju, a i dalje je u velikom procentu prisutan “rad na crno“ bez socijalnog i zdravstvenog osiguranja, povezanog radnog staža i uz neredovnu isplatu zarada.

“Radnici nijesu krivi za ovakvo stanje, a nijesu ni roba ni robovi kako ih želi napraviti jedan broj neodgovornih poslodavaca. Ogromno raslojavanje na bogate i siromašne u Crnoj Gori, bez obzira na rast ukupnih parametara naše ekonomije, dodatno će pojačati najnovija poskupljenja goriva”, smatra Bracanović.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top