Srpsko tržište automobila dotaklo dno | Ekonomist

Srpsko tržište automobila dotaklo dno

Julska prodaja novih automobila u Srbiji je pokazala da se krizi na domaćem tržištu vozila ne nazire kraj.

Prema izveštaju Srpske asocijacije uvoznika, nove automobile i djelove za nove automobile u Srbiji, u sedmom mjesecu ove godine, pazarila su 1.772 kupca.

To je manje za 379 vozila od junske prodaje, pa čak i slabije od prošlogodišnjeg, do tada “najcrnjeg”, jula u posljednjih desetak godina kada je prodato 1.789 automobila, pišu Večernje novosti.

Kolika je razmjera prodajnog kolapsa, pokazuje i podatak da je 2008. godine, koja se računa kao posljednja prije početka propasti tržišta vozila u našoj zemlji (tada je izbila i globalna kriza), u julu prodato 5.405 automobila.

“Pad je zaista ogroman, kriza traje, ali kada se zna da je oko 10 do 15 odsto vozila od svh prodatih takozvani reeksport, onda je jasno da smo dotakli dno”, kaže predsjednik Srpske asocijacije uvoznika novioh automobila Milan Vukasović.

Srpska asocijacija uvoznika je do sada više puta ukazivala nadležnima na sve muke koje su ih pritisle.
Nudili su i rješenja koja idu od omogućavanja kupovine vozila po sistemu “staro za novo”, gdje bi se plaćao porez samo na razliku između cijena dva vozila, do drugačijeg načina oporezovanja i osiguranja vozila kako bi se na primjer izbeglo oporezivanje “luksuznih” vozila starih 20 i više godina, ili bar smanjili drastično nameti za vozila preko 2.000 kubika.

Iako nema preciznih podataka o prodaji polovnih automobila, poznavaoci ovog tržišta smatraju da se i ovdje oseća pad. “Ranijih godina smo prodavali po 100.000 do 120.000 polovnih vozila. Procjena je da će ove godine u Srbiju biti uvezeno oko 80.000 polovnjaka”, kaže vlasnik “Eko-auto kluba” Dragan Škrnjić.

Izvor:bizlife

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top