Srpskim firmama Kosovo privlačno, ali rizično | Ekonomist

Srpskim firmama Kosovo privlačno, ali rizično

I pored poziva zvaničnika sa svih strana srpskim firmama da šire poslovanje i investiraju na Kosovu i Metohiji, preduzeća poručuju da bi ulagala, ali traže političku i pravnu sigurnost.

Pozivi privrednicima da ulažu u južnu srpsku pokrajinu stižu sa svih strana. Nedavno je premijer Aleksandar Vučić apelovao na biznismene da otvaraju “ćerke firme” na Kosovu u srpskim, ali i u albanskim sredinama i obećao im podršku u tom slučaju, čak i podsticaje i olakšice za zapošljavanje vlasnicima firmi koje budu osnivane na Kosovu.

Posle posjete Beogradu, i predsednik Privredne komore Kosova Safet Grdžaliju se obratio srpskoj poslovnoj zajednici sa istim zahtjevom. I preduzeća bi se rado širila na jug, ali poručuju da bez sigurnosti investicija od ulaganja nema ništa.

Privrednicima sama finansijska pomoć nije presudna. Ima zainteresovanih za ulaganja na Kosovu, ali su problem politička i pravna nesigurnost. Našim privrednicima je Kosovo zanimljivo, prije svega jer je to dio na kom naša roba ima kupce, mnogo više nego obratno, kaže predsjednik Unije poslodavaca Srbije Nebojša Atanacković.

Interesantno je i kao mjesto za ulaganje, ali jedan preduslov je neophodan, a to je sigurnost poslovanja. I oni imaju dobre zakone na papiru, ali je problem primjena. Takođe, mi kao udruženje verujemo da je važno stvoriti povoljno poslovno okruženje, a ne trošiti novac na subvencije, kaže Atanacković.

Robni promet je, uglavnom, jedini oblik ekonomske saradnje između Srbije i KiM. I on raste iz godine u godinu. Prošle godine je ukupan promet robe iznosio 511,6 miliona dolara. Mitar Pržulj iz Biroa za regionalnu saradnju PKS napominje da se, međutim, ni ne bilježi sav promet. Van domašaja su “sivi tokovi” razmjene.

Posmatrano trgovinski, AP KiM se nalazi na osmom mjestu svih isporuka, a kada su nabavke sa Kosova u pitanju, Srbija se nalazi na 50. mjestu, kaže Pržulj. Procjene su da obim poslovanja može znatno da se poveća ukoliko bi se tamo uredio poslovni ambijent i eliminisala “siva” ekonomija.

U ukupnim isporukama Srbije dominiraju prehrambeni proizvodi i pića, koji čine 30,6 odsto. Najviše se prodaju srpska voda, gazirana pića, šećer i ulje. Hemikalije i hemijski proizvodi čine 12,2 odsto isporuka, a poljoprivredni 8,7 odsto. Tražen je i građevinski materijal, crepovi, zidarska opeka i benzin.

Izvor:bizlife

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top