Srpski frilenseri među najplaćenijima | Ekonomist

Srpski frilenseri među najplaćenijima

Beograd — Broj frilensera u Evropi je za godinu povećan sa 6 na 9 miliona, a Srbija je po broju radnih sati “slobodnjaka” treća u svijetu, pokazuje istraživanje Payoneera.

Prognoze su da će upravo „slobodnjaci“ do 2020. godine činiti 40 procenata ukupne radne snage.

Trend ovakvog poslovanja nije zaobišao ni Srbiju. Na najvećim sajtovima koji povezuju frilensere sa klijentima, Srbija pokazuje izuzetne rezultate. Samo UpWork platforma, vodeća svjetska internet platforma za frilensere u 2014. godini zapošljavala je oko 40 hiljada slobodnjaka iz Srbije, navodi se u saopštenju agencije ProPR.

Sa prosječnim brojem od 37,9 radnih sati u mjesecu, Srbija se ove godine nalazi na trećem mjestu iza Kenije (42,6) i Egipta (38,5). Osim toga, nalaze se i na listi najplaćenijih na svijetu. Svjetski prosjek iznosi 20,97 dolara po satu, dok je u Srbiji prosječna zarada iznosila 20 dolara po satu, piše u saopštenju.

Radno okruženje slobodnjaka u Srbiji, ne razlikuje se od svijeta. Statistički podaci sa platforme Deskmag, pokazuju da je više od polovine (58%) radilo od kuće, a ostatak u kafeima, bibliotekama i na sličnim mestima.

Međutim, posljednjih godina, veliki broj onih koji se odlučuju za rad u takozvanim „coworking“ prostorijama namijenjenim upravo frilenserima i manjim timovima. Broj ovakvih radnih prostora se u svijetu iz godine u godinu udvostručava, a termin „coworking“ postaje sve učestaliji i u Srbiji.

 

IZVOR: B92

 

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top