Srednjoškolci da uče programske, a ne strane jezike | Ekonomist

Srednjoškolci da uče programske, a ne strane jezike

Blumberg je saopštio odluku pojedinih američkih saveznih država da se u srednjim školama učenje stranih jezika zamijeni nastavom programiranja i kodiranja.

Do sada su četiri države, uključujući i Vašington, usvojile ili razmatraju usvajanje ove mjere. Kris Rejkdal, poslanik u ovoj državi, izjavio je da je većina učenika više zainteresovana za učenje programiranja nego za strane jezike.

Zagovornici ove inovacije u obrazovanju kažu da će s pomenutim znanjima mladi lakše nalaziti posao, a i američka ekonomija traži kadrove, jer se procjenjuje da će do 2020. godine SAD-u biti potrebno 1,4 miliona programera i stručnjaka sa sličnim ekspertizama, a da, kako sada stvari stoje, ih neće biti više od 400.000.

Zato je prije dvije godine država Teksas usvojila zakon kojim se dozvoljava da đaci umjesto jezika izučavaju “nauku o računarima”. Isti zakon je u razmatranju trenutno i u Džordžiji.

Međutim protivnici ove ideje govore da Amerikanci moraju da uče strane jezike kako bi mogli da se razumiju s ostatkom svijeta, ali i da mu budu konkurentni.

Zato je već Rejkdal odlučio da odloži primjenu ovog zakona kako bi našao rješenje koje svima odgovara – i ljubiteljima programiranja, ali i onima koji smatraju da je poznavanje stranih jezika bitno.

Izvor:B92
Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top