Srećan rođendan Izrael | Ekonomist

Srećan rođendan Izrael

Jutro poslije… Tenzije nakon jučerašnje proslave značajnog datuma, 70. rođendana Države Izrael (zvanični naziv), ne jenjavaju. Naime, opozivi ambasadora od strane pojedinih država bliskih Palestini, zahtjevi za raspravu i osudu pred Savjetom bezbjednosti UN, blokada istih, brojanje žrtava, sumiranje događaja, rast napetosti… Neki su od utisaka i preduzetih radnji nakon što je Izrael proslavio 70 godina od sticanja nezavisnosti 1948. godine. Nije bio ovo svakidašnji rođendan. Nosio je posebne momente, radost i suze, ponos i gnijev… Pojašnjenja radi, suze radosnice Jevreja zbog uspjeha koje nižu i suze onih drugih, Palestinaca, koji se ne mogu pomiriti sa tim da je Izrael nezavisna država koja unutrašnja pitanja može urediti baš onako kako to njeni interesi nalažu. Jerusalim, iako nije kao takav međunarodno priznat, Izrael drži za svoj glavni grad. Izgleda da je počeo poprimati obrise kakvog-takvog međunarodnopravnog legitimiteta, bar od juče… Vjetar u leđa Svetom gradu kao takvom dala je vječiti izraelski saveznik, najmoćnija država svijeta, SAD.

Preseljenjem ambasade iz Tel Aviva u Jerusalim, američki predsjednik Donald Tramp, postavio je izraelskom državnom brodu nova jedra. Simbolično, američko-izraelskim dogovorom, kao dan selidbe diplomatske službe izabran je baš 14. maj. Da li zbog odjeka ili nečeg drugog, posebnost tog dana je svakako okupirala pažnju svjetske javnosti. Uzimajući u obzir dugogodišnje savezništvo sa Izraelom, u Jerusalim su na svečanu, istorijsku ceremoniju, stigli i visoki američki zvaničnici, među kojima i Trampova kćerka, Ivanka. Dalo je to dodatni sjaj značaju prijateljstva između Bijele kuće i od juče Jerusalima. Da bi doživljaj bio potpun, putem video linka obratio se i sam šef Bijele kuće.

– Mnogo godina nismo uspjeli da priznamo očiglednu, jednostavnu činjenicu da je glavni grad Izraela Jerusalim. Sjedinjene Američke Države će uvijek biti veliki prijatelj Izraela i partner u postizanju slobode i mira. Želimo veliku sreću ambasadoru Fridmanu sada kada preuzima dužnost u ovoj prelijepoj Ambasadi u Jerusalimu i pružamo ruku prijateljstva Izraelu, Palestincima i svim njihovim susjedima – poručio je 45. američki predsjednik Tramp

Bio je ovo veliki dan za sve strane, kako za onu koja je dizala čaše u Jerusalimu, tako i onu sukoboljenu. Red je pojasniti one suze iz uvertire… Što se tiče jevrejskih, tu se ne treba previše zadržavati. Očigledne su, iskrene, pune ponosa, imaju uporište, njihov razlog je jasan, a i praćene su osmjehom. Znači, ove suze ne bole produktore. Jeste previše hladan izraz, ali ovo je oficijelna tema, te takav izraz i pogoduje. Suze onih drugih, koji su na oko 80 kilometara od Jerusalima u Pojasu Gaze zasipali izraelske vojne snage kamenicama, koktelima, ne onim egzotičnim za ispijanje na plaži, nego molotovljevim i čim su još stigle, bile su one „prave“ suze, one na koje pomislimo prvo kada se pomene ta riječ. Palestinci predvođeni Hamasom, kao partijom koja vlada na tom teritoriju, organizovale su demonstracije. Kažu da su to demonstracije… Nisu tako izgledale. Naime, potkrijepljeno je stanovište i međunarodno prihvaćeno od strane SAD, EU, ali i drugih pojedinih država da je Hamas teroristička organizacija. Među Palestincima je uvriježeno mišljenje da je Istočni Jerusalim glavni grad njihove buduće države, akcenat na buduće…

Na hiljade Palestinaca izašlo je uz graničnu ogradu kao znak bunta protiv američkog čina preseljenja diplomatskog predstavništva. Zvanični Tel Aviv, ili Jerusalim, imao je saznanja da će doći do nereda i rasporedio je svoje snage u svim kritičnim tačkama. Dakle, jedna država brani svoju teritoriju od napada onih koji su predvođeni terorističkim Hamasom. Je li tu nešto sporno? Jeste. Napadi rulje koja gađa izraelsku vojsku zapaljenim gumama, kamenicama, a ovi uzvraćaju bojevom municijom. To dovodi do zaključka da napad jeste sporan. Odbrana samo može biti očekivana usljed napada i to kao legitimna kontrareakcija. Bilans sukoba je 58 mrtvih i preko 2.000 ranjenih Palestinaca. Ne želim pogrešno razumijevanje, ali ovo je crna vijest koja je juče stigla sa Bliskog istoka. Sukobljene strane moraju sjesti za pregovarački sto, ali je prije toga nužna konsolidacija, i to unutrašnja među palestinskim redovima i prvacima. Nije li krajnje podlo da zarad različitih vsrta interesa, teroristički Hamas huška Palestince da nose i bacaju bombe? Ono jeste, ali tome treba stati na put. Logično je da se tome prepriječi Izrael, ali i svaki subjekt koji na međunarodnoj sceni ima moć da djeluje u cilju okončanja sukoba. Kako bi bilo ko od nas reagovao da mu neko dođe u njegovu kuću i zaspe ga kamenicama? Uporedno pitanje je postavljeno samo radi shvatanja težine sukoba i samog iskušenja Izraela. Nije postavljeno tendenciozno. Može li se ovo spriječiti? Pa može. Odgovor je lako dati, a teško sprovesti, no ako ima volje, kao što se čuje sa obje strane, ima stolova, ako ne u Izraelu i Palestini, ono na nekom neutralnom terenu. Neka isti servira međunarodni faktor, ma ko to bio, ali samo onaj koji je odlučan sudjelovati, uz istinsku želju, ka okončanju agonije za obje strane.

Nije ovo bilo držanje lekcije nikome u sukobu, ni slavljeničkoj strani, niti onoj konfliktno nastrojenoj. To je ideja koja postoji kod mnogih, onih najbitnijih, koji mogu postaviti temelje dogovora. Izgleda da su interes i neodlučnost odnijeli prevagu nad željom za postizanje mira. Možda će to budućnost „ispeglati“. Na kraju, red je i proganjanom, na mučeničkoj krvi rođenom, a danas modernom, parlamentarno ustrojenom i nadasve hrabrom Izraelu čestitati 70. rođendan, uz želje za postizanjem trajnog mira i izgradnje prijateljstva sa Palestincima, ali i pretvaranja dramatičnog života u Svetom gradu i zemlji oko njega u harmoničan. Srećan rođendan Izrael!

Komentariši

Top