Srbija uvodi cash back uslugu | Ekonomist

Srbija uvodi cash back uslugu

Građani Srbije će u narednom periodu moći da, tokom kupovine robe i usluga u objektima koji se bave trgovinskom djelatnošću uz plaćanje platnom karticom, istovremeno podignu i gotov novac kod prodavca na POS terminalu na samom prodajnom mjestu.

U zajedničkom saopštenju Narodne banke Srbije i Ministarstva finansija se navodi da je ova usluga u svijetu poznata kao “cash back”, a može biti omogućena u svim objektima koji se bave trgovinskom djelatnošću i imaju POS terminale – prodavnice, kiosci, supermarketi, megamarketi.

“Uvjereni smo da će stvaranje uslova za pružanje navedene usluge doprinijeti većoj upotrebi platnih kartica i drugih savremenih oblika plaćanja, uz smanjenje obima sive ekonomije i podsticanje učešća građana u korišćenju finansijskih usluga, što su pretpostavke stabilnog i održivog privrednog rasta”, navodi se u saopštenju.

To bi na konkretnom primjeru značilo da bi potrošač, kada u supermarketu plaća karticom robu u vrijednosti od 2.000 dinara, imao i mogućnost da podigne određeni iznos dinara u gotovini (npr. 1.000 dinara), tako da obije transakcije izvrši jednim korišćenjem platne kartice na POS terminalu (u konkretnom primjeru u iznosu od 3.000 dinara).

Maksimalni iznos gotovine koja se može podići po pravilu se uređuje pravilima rada kartičnih sistema, pri čemu trgovac može odrediti i niži iznos, o čemu je dužan da obavijesti potrošača.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top