Srbija uvodi akcize za struju | Ekonomist

Srbija uvodi akcize za struju

Vlada Srbije se obavezala prema MMFu da će uvesti akcize na struju, kako bi “smanjila potrošnju”, piše Blic.

Vlada Srbije je i ranije imala ideje o uvođenju akcize na utrošenu električnu energiju, ali je, nakon pritiska javnosti, od toga odustala.

Inače, akcizu na struju uglavnom imaju sve zemlje Zapadne Evrope, jer je ovaj vid opterećenja cijene električne energije predviđen evropskim standardima.

Međutim, zemlje u regionu, iako imaju predviđenu akcizu na struju, primijenjuju stopu – nula, što praktično znači da ovog nameta na električnu energiju ni nema.

Uvođenje akcize na struju, ali i ostali potezi Vlade Srbije koje će, u kontekstu sređivanja stanja u javnim finansijama, Srbija sprovesti do 2017. definisani su Memorandumom o ekonomskoj i fiskalnoj politici koga je usvojila Vlada Srbije, a koji je nakon odluke Borda direktora MMFa da prihvati sporazum sa Srbijom, sastavni dio ovog aranžmana, teškog oko 1,2 milijarde evra.

Tu su, kao što je “Blic” već pisao i zamrzavanje plata u javnom sektoru i penzija na postojećem, umanjenom nivou, najkraće do kraja 2017. godine, smanjenje broja zaposlenih u javnom sektoru na svim nivoima – svake godine za po pet odsto i slično.

Izvor: Blic
Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top