Srbija u Rusiju izvozi voće, ljekove, karton... | Ekonomist

Srbija u Rusiju izvozi voće, ljekove, karton…

Izvoz na rusko tržište u prvoj polovini godine iznosio je oko 470 miliona dolara i veći je u odnosu na isti period lane za 24,1 odsto.

Do kraja godine se očekuje izvoz od preko milijardu dolara, saopštila je Privredna komora Srbije (PKS).

Srbija je na rusko tržište u prvih šest mjeseci ove godine, prema riječima direktora predstavništva PKS u Rusiji Dejana Delića, najviše izvezla svježih jabuka, jagoda, trešanja, višanja, hula hop čarapa, hartija i kartona, ljekova…

Kako kaže, izvoz prehrambenih proizvoda iz Srbije bilježi rast u segmentu plasmana voća od 11 odsto, mliječnih proizvoda 6,5 odsto, povrća 10,5 odsto, mesa i prerađevina za čak 186 odsto i pića 36 odsto.

Kada je riječ o uvozu iz Rusije u prvih šest mjeseci, i tu se bilježi rast od 1,6 odsto.

On je precizirao da je uvezeno robe za 809,4 miliona dolara, najviše sirove nafte, prirodnog gasa, aluminijuma, rude gvožđa, žice od rafinisanog bakra.

Inače, ukupna trgovinska razmjena Srbije i Rusije u prvom polugođu iznosila je skoro 1,3 milijarde dolara.

Ruska Federacija je treći trgovinski partner Srbiji, a plasman srpskih proizvoda na rusko tržište karakteriše startna, cjenovna, konkurentna prednost u odnosu na druge, uvozne proizvode zahvaljujući jedinstvenom, preferencijalnom trgovinskom sporazumu i bescarinskom izvozu na tržište od preko 144 miliona stanovnika.


 

Izvor: Nova Ekonomija

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top