Srbija leži na 50 miliona tona nafte | Ekonomist

Srbija leži na 50 miliona tona nafte

Prirodni rezervoari Srbije imaju u rezervama oko 14 miliona tona nafte i gasa, ali se procjenjuje da u ovom tlu leži četiri puta više “crnog zlata”

Zalihe nafte Srbije rastu svake godine, kao i godišnja proizvodnja. Tako su prije četiri godine iz zemlje vadili 650.000 tona, a u 2014. – skoro duplo više.

Ipak, “crno zlato” u novčanice ne “izliva” direktno država Srbija. Sva naftna nalazišta kojima raspolaže Naftna idustrija Srbije u zemlji i svijetu, pripadaju ruskom “Gaspromnjeftu”. Srbija, privatizacijom 51 odsto NIS, ima pravo samo na tri odsto rudne rente, kojom naplaćuje vađenje prirodnog blaga sa svoje teritorije.

– Od ukupno 14 miliona tona rezervi, ne možemo reći kolike su tačne rezerve nafte, a kolike gasa, jer prije nego što izvadimo energente iz zemlje, ne znamo u šta ćemo ih pretvoriti – kaže Ljubinko Savić, savjetnik Udruženja za energetiku u Privrednoj komori Srbije. – Geološke rezerve, što su naše dugoročne zalihe, su oko 50 miliona tona. Mada imamo zalihe kojima možemo da se snadbijevamo, većinski vlasnik NIS određuje gdje će se vršiti istraživanja i iskopine. Različite procjene stručnjaka idu i do 170 miliona tona neotkrivene nafte na našem području, ali brojka od 50 miliona tona jesu potvrđena istraživanja.

Srbija godišnje potroši najmanje 2,2 miliona tona nafte, a iz tla se izvadi oko 1,1 milion tona za godinu dana, ne računajući ono što NIS izvuče u Angoli.

Zasada su najveća nalazišta smještena u Vojvodini i u Požarevačkoj depresiji, od Negotina, preko Centralne Srbije. Istraživanja se rade u okolini Kraljeva, Požarevca, Negotina, Jagodine i u regionu Mačve.

Kako bi se nafta eksploatisala što savremenije, NIS je otpočeo proces nabavke jedinstvenog softvera, koji će unaprijediti istraživanje energenata u Panonskom basenu.

– “Petromoud” je vrhunski softver za numeričko modelovanje basena – kaže Ivan Dulić, rukovodilac Službe regionalne geologije u Naučno-tehnološkom centru NIS. – Prvu komercijalnu primjenu na Balkanskom poluostrvu imaće upravo kod nas. Vrijednost investicije u novi softver je više od 500.000 evra. Ovo je strateški projekat prvog reda. Trebalo bi da rezultate naftno-geoloških istraživanja učini znatno uspješnijim i da efikasno obezbijedi povećanje resursne baze kompanije.

Realizacija ovog projekta će trajati dvije godine, a na osnovu analize i interpretacije prikupljenih geoloških podataka iz Srbije, Mađarske, Rumunije i BiH treba da se obavi modelovanje Panonskog basena. Na taj način, stručnjaci će moći da odrede i koji su to najperspektivniji regioni za buduća naftno-geološka istraživanja NIS.

NA 74. MJESTU U SVIJETU

Prema listi “Vorld fakt buka” iz 2013. godine, Srbija se nalazi na 74. mestu po dokazanim rezervama nafte! Prva tri mesta zauzimaju Saudijska Arabija, Kanada i Irak. Ispred Srbije su Italija (oko pet puta više), Albanija (oko 2,5 puta), a Hrvati se nalaze na jednom mestu ispred Srbije. Iza su Austrija, Mađarska, Bugarska, Češka, Slovačka i Grčka.

Izvor: Novosti

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top