Srbija i Hrvatska na dnu evropskih 35

Srbija i Hrvatska na dnu evropskih 35

Njemački institut za ekonomska istraživanja IFO u drugom kvartalu za Srbiju prognozira nulti privredni rast.

To je uz 0,4 odsto rasta privrede u Hrvatskoj, najniža stopa među 35 zemalja Evrope, izuzimajući Kipar, gde se očekuje negativan privredni rast od 0,2 odsto.

U Srbiji je ekonomska situacija gora nego u januaru, kada je izrađena prethodna prognoza, i ocijenjena je kao nepovoljna, ali se u narednih šest mjeseci očekuju pozitivne promjene, navodi se u izvještaju objavljenom na sajtu instituta.

Institut prognozira da će inflacija u Srbiji ove godine iznositi pet odsto, što je, uz Albaniju (2,3 odsto), najviša stopa u regionu, dok se najniža, od 0,4 odsto, očekuje u Bosni i Hercegovini.

Indeks svjetske ekonomske klime, kog izračunava Ifo, porastao je u drugom kvartalu na 99,5 sa 95,9 poena iz prethodnog tromjesečja. U drugom kvartalu poboljšane su i procjena trenutne ekonomske situacije i prognoza za narednih šest mjeseci,

Stručnjaci instituta za ovu godinu prognoziraju svjetski privredni rast od 2,3 odsto, navodeći da je ekonomska klima u Evropi značajno napredovala, prije svega u centralnom i istočnom dijelu kontinenta, gde se klima oporavila, dostigavši 53,8 poena, što je, međutim, dosta ispod dugoročnog prosjeka od 88,1 poen.

Ifo u Evropi ove godine očekuje ubrzanje privrednog rasta na 1,7 odsto, a u SAD na 2,7 odsto. Sa druge strane, stope rasta koje se očekuju u Latinskoj Americi (1,3 odsto) i Aziji (3,6 odsto) niže su od prošlogodišnjih, dok se za Rusiju i Ukrajinu predviđa duboka recesija.

Svjetska ekonomija ostvariće korist od niskih cijena nafte i ekspanzivne monetarne politike u većem dijelu svijeta (Evropi, Japanu i privredama u razvoju). Na privredni rast u Evropi utiče depresijacija eura u odnosu na dolar, što jača cjenovnu konkurentnost i podstiče izvoz, navodi Ifo.

Izvor:Tanjug

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top