Srbija: Građevinari traže pomoć | Ekonomist

Srbija: Građevinari traže pomoć

Građevinska industrija u Srbiji ne izlazi iz krize, a građevinari pozivaju državu da im pomogne.

Građevinska industrija u Srbiji ne izlazi iz krize. Najnoviji podaci Zavoda za statistiku pokazuju da je vrijednost građevinskih radova u 2014. godini bila manja u odnosu na 2013. godinu, koja se smatra najlošijom u Srbiji od izbijanja krize. Građevinari pozivaju državu da im pomogne, javlja Marko Subotić, novinar Al Jazeere.

Ne viđaju se često kranovi u Srbiji posljednjih godina, jer se sve manje gradi. Ali jedna investicija mogla bi da pomogne građevinskoj industriji. Beogradski aerodrom traži izvođače radova za 20 miliona eura vrijedno renoviranje zgrade. Rekonstrukcija  mora da bude završena za godinu dana i to je, kažu, prava šansa za srbijanske građevinare. “Nama je bitno da dobijemo kvalitetne radove u ugovorenom roku i za ugovoren iznos. “, kazala je Ana Luković sa Aerodroma Nikola Tesla.

Vrijednost radova u građevinskoj industriji sve je manja. Prošla je bila najlošija godina za građevinare od početka recesije 2008. Vrijednost radova iznosila je 1,51 milijardi eura, što je 60 miliona manje nego godinu dana ranije i čak 400 miliona manje nego 2012.

Kompanija Planum je jedna od rijetkih koja gradi i u Srbiji i u inostranstvu, samo zato što uspijevaju da nađu izvore finansiranja. Direktor GP Planuma, Ratomir Todorović, kazao je: “Domaće banke u ovom trenutku ne prate građevinske firme i to je glavni razlog zašto građevinske firme ne mogu nastupati na tenderima”.

Kažu da im država nije omogućila povlašten položaj pri gradnji kapitalnih objekata. “Kad se završe koridori 10 i 11, a to su milijarde. To je bila prilika da se formiraju nove firme. Sve nadalje iza toga su pojedinačne, manje investicije”, ocijenio je Todorović.

Međutim, u Ministarstvu građevine kažu kako domaće kompanije imaju povlašten status. Ako ispune sve uslove i uz to ponude pet posto višu cijenu od inostranih, dobiće posao. Međutim, to nisu do sada uspjele.

Poručuju im da počnu da se udružuju i stvaraju konzorcijume. Rade Obradović iz Ministarstva građevine je kazao: “Zašto se to ne dešava, to je teško reći. Država i ministarstvo je nekoliko puta pokretalo inicijative da se u taj postupak krene, jer je to najbolji način da se nastupa u zemlji i inostranstvu. Ali sve te inicijative se završe tako što građevinske kompanije ne mogu da postignu tu vrstu dogovora, a država ne smije da preuzme na sebe da arbitrira između privatnih kompanija”.

Izvor: Al Jazeera

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top