Srbija će finansirati autoput do CG | Ekonomist

Srbija će finansirati autoput do CG

Crnogorski premijer Duško Marković saopštio je da će Srbija ovih dana potpisati ugovor sa kineskom kompanijom CRBC o finansiranju cijele dužine autoputa kroz Srbiju do granice sa Crnom Gorom.

“Mislim da imamo dobru vijest. Kad smo pokrenuli priču o autoputu, to je bio razlog za oponiranje. Bila je kvalifikacija da je to put iz nigdje u nigdje. Na to nas danas podstiču MMF i Svjetska banka, od toga vide benefite za cijelu ekonomiju. Srbija će ovih dana potpisati ugovor sa CRBC o finansiranju cijele dužine autoputa kroz Srbiju do Boljara”, rekao je Marković na premijerskom satu.

Najavio je da će se sjutra sastati sa predsjednikom kompanije CRBC i rukovodstvom Eksim banke, koji će podstaknuti nastavak daljih radova na dionici prema Andrijevici i Boljarima.

Razvijeni sjever – bogata Crna Gora

“Vjerujem da ćemo u veoma kratkom roku imati autoput koji će povezivati Crnu Goru sa Srbijom i Jugoistočnom evropom. To je dobra vijest”, rekao je Marković.

On je saopštio da o infrastrukturnom razvoju “svjedoče projekti vrijedni milijardu i po eura”.

Riječ je, podsjeća on, on prvoj dionici autoputa, koja se realizuje očekivanom dinamikom, te elektroenergetska veza sa Italijom, koja će biti završena do kraja ove godine.

“Podjednako je važno prioritetnu vezu autoputa vidjeti kao vezu Podgorice i Kolašina, ali i kao dio sveobuhvatne mreže Zapadnog Balkana. Analogno tome, 400 KW dalekovod od Lastve do Pljevalja je važan segment transbalkanskog elektroenegetskog koridora”, saopštio je Marković.

Premijer je, odgovarajući na pitanje poslanika DPS-a Branimira Gvozdenovića, rekao da očekuje da će finansijska podrška “našim prioritetnim infrastrukturnim projektima biti izvjesna, jer su od zajedničkog interesa za region”.

Predstavnika Bošnjačke stranke Ervina Ibrahimovića interesovalo je šta Vlada preduzima radi afirmacije i valorizacije prirodnih potencijala Plava i Gusinja.

“Polovina prirodnog našeg bogatstva je na sjeveru. Nema bogate Crne Gore bez razvijenog sjevera”, rekao je Marković.

On je podsjetio da će jedan od kompleksinijih poslova u radu ove Vlade biti politika ravnomjernog regionalnog razvoja, te da je potrebno dodatno ulaganja na planu valorizacije plavsko-gusinjskih resursa.

“Vlada je nepokolebljivo orjentisana na razvoj sjevernog regiona. To ne skrivam. Nemojte u to da sumnjate. Kako je Arsenal u Tivtu postao Porto Montenegro, i kako Kumbor postaje Portonovi, tako će se na sjeveru razviti zimski turistički centri. Neće se sa sjevera odlaziti, već će se na sjever dolaziti”, poručio je Marković.

Predstavnik poslaničkog kluba Liberalne partije i Socijaldemokrata Andrija Popović interesova se za suzbijanje sive ekonomije, odnosno nelegalnog rada i trgovine.


 

Izvor: Rtcg

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top