Srbija bi mogla da doprema gas iz Azerbejdžana | Ekonomist

Srbija bi mogla da doprema gas iz Azerbejdžana

Srpski premijer Aleksandar Vučić izjavio je kako će Srbija prihvatiti apel SAD-a vezan za redukciju zavisnosti od ruskog gasa. Rješenje je u američkim gasovodima koji bi trebali da snadbijevaju Europu gasom iz Azerbajdžana.

Naime, SAD već neko vrijeme ‘ohrabruje’ takozvane ‘zemlje Balkana’ da se pridruže Transjadranskom gasovodu (TAP), koji gas iz Azerbajdžana, odnosno Kaspijskog jezera vodi preko Italije. Sve skupa je rezultat optužbi sa Zapada kako Rusija koristi gas za povećanje političkog uticaja u zemljama kao što je Srbija.

Srbija tradicionalno igra ulogu saveznice Rusije. Zbog toga okretanje američkom rješenju predstavlja veliki zaokret koji bi mogao da izazve negodovanje Rusije.

Srbija je odbila da se pridruži sankcijama protiv Rusije, koje je Zapad primijenio kao kaznu za izazivanje krize u Ukrajini i teritorijalne pretenzije. Srbija je zbog toga kritikovana, pa joj se prebacivalo kako se napokon mora odlučiti da li želi da se približi Rusiji ili Evropskoj uniji.

– Naš strateški cilj je ulazak u Evropsku uniju. S druge strane, želimo da održimo dobre odnose s Rusijom. Ne vidim šta je pogrešno u tome. Nema govora o zauzimanju strana. To sam jasno rekao i na konferenciji za medije ispred Vladimira Putina. Pronađite još nekoga ko je spreman da izjavi sličnu stvar, potpuno otvoreno, ispred Vladimira Putina – izjavio je

Dodao je i kako su dobri odnosi s SAD-om bitni za proces pristupanja Srbije Evropskoj uniji:

– Washington nam je posebno važan i nadamo se da će poduprijeti naš ulazak u EU, kao i naše ekonomske reforme – zaključio je.

Izvor:
Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top