Srbi zaduženiji u keš kreditima nego u stambenim | Ekonomist

Srbi zaduženiji u keš kreditima nego u stambenim

Iako smo siromašna nacija, s prosječnom platom od tek oko 400 eura, što je predstavnik Međunarodnog monetarnog fonda za Srbiju Džejms Ruf okarakterisao kao bolno nisko, ne prestajemo da se zadužujemo.

Pozajmljivanje novca poraslo je u poslednjih godinu dana kao posledica drastičnog pada kamata, pa tako svaki stanovnik sada duguje bankama oko 1.000 eura, piše Politika.

Veće zaduživanje dovelo je i do toga da su banke u gotovinske kredite plasirale isto, pa čak i više novca nego u stambene. Građani su za keš, refinansirajuće i potrošačke kredite od banaka pozajmili 410 milijardi dinara, a u stambenim su plasirane 382 milijarde dinara.

To što su keš krediti stigli i prestigli stambene svojevrsna je osobenost, jer se keš krediti uzimaju u prosječnoj vrijednosti od oko 4.000 eura, dok oni za krov nad glavom u prosjeku iznose oko 40.000 eura.

Prema podacima Udruženja banaka, građani otplaćuju više od 1,7 miliona kredita. Od toga su više od 1,5 miliona zajmova keš pozajmice, dok stambene i one za adaptaciju stambenog prostora otplaćuje nešto više od 110.000 građana.

Ekonomista Ljubomir Madžar kaže da građani iz prošlosti „vuku“ sklonost ka potrošnji.

„Mi smo decenijama živjeli iznad mogućnosti zahvaljujući pomoći iz inostranstva. Kada narod navikne na određeni nivo potrošnje teško ga smanjuje, bez obzira na to da li se BDP smanjuje ili sporo povećava.“

Naša štednja je mala, po Svjetskoj banci pet, šest odsto BDP. Štednja Kineza je, na primjer, prosječnih 40 odsto BDP, a u nekim godinama dostiže i 50 odsto. Ipak, manje smo zaduženi od susjeda, što znači da imamo prostor da ni mi ne budemo gori od drugih, kaže Madžar.

To što su keš krediti premašili stambene objašnjava time što su oni dostupni širem krugu osoba u manjim iznosima, pa tako veći broj kredita s manjim iznosima daje veliku masu.

Većina bankara kažu da su kamate za zajmove fizičkih lica pale na sedam do osam odsto godišnje u prosjeku i da građani iskorišćavaju prednosti nižih kamata.


 

Izvor: BIZLife

Komentariši

Top