Spriječen uvoz 65 tona mesa, voća i povrća | Ekonomist

Spriječen uvoz 65 tona mesa, voća i povrća

Inspektori Uprave za bezbjednost hrane imali su tokom prošlog mjeseca pune ruke posla. Naime, oni su sa granice vratili 21,5 tona nebezbjednog mesa, kao i 278 kilograma mladog luka zbog utvrđenog prisustva pesticida, pišu Dnevne novine.

U februaru je uništeno i oko 20 tona banana, zatim 11.700 kilograma bijelog luka, te pošiljka sadnog materijala vinove loze u količini od 100 komada.

Takođe, inspektori su zabranili i uvoz i stavljanje u slobodan promet šest pošiljki hrane u ukupnoj količini od oko 11 tona zbog utvrđivanja neusaglašenosti sa propisanim zahtjevima u odnosu na sadržaj aditiva. Na zahtjev uvoznika pošiljke su zbog prisustva konzervansa vraćene inoisporučiocima. Riječ je o feferonima, miješanoj salati, šampinjonima i crvenim paprikama.

U izvještaju Uprave za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove za prošli mjesec navodi se da je u unutrašnjem prometu izvršen nadzor u 325 objekata u kojima se obavlja poslovanje hranom.

Tom prilikom utvrđeno je 63 nepravilnosti koje su se, između ostalog, odnosile na neodržavanje higijene uređaja, prostorija, opreme, zatim nehigijensko rukovanje hranom tokom obrade i čuvanja, te zatečenu hranu u prometu isteklog roka upotrebe.

Zbog utvrđenih nepravilnosti inspektori su izrekli 25 rješenja o otklanjanju infrastrukturnih neusaglašenosti u određenom roku i 10 rješenja o privremenoj zabrani obavljanja djelatnosti obrade i pripreme hrane do otklanjanja nepravilnosti.

Takođe, izdali su i jedno rješenje o stavljanju van prometa i uništavanju nebezbjedne hrane, 71 ukaz o otklanjanju nedostataka manjeg rizika za čije otklanjanje je potrebno kratko vrijeme i izrekli 15 prekršajnih naloga u iznosu od 4.080 eura.

– Tokom februara mjeseca od ukupnog broja pregledanih pošiljki iz uvoza, hrane neživotinjskog porijekla u nadležnosti inspekcije za hranu, zbog utvrđenih neusaglašenosti sa propisanim zahtjevima bezbjednosti zabranjen je uvoz i stavljanje u slobodan promet šest pošiljki hrane u ukupnoj količini od 11.254 kilograma zbog utvrđivanja neusaglašenosti sa propisanim zahtjevima u odnosu na sadržaj aditiva. Na zahtjev uvoznika pošiljke su vraćene inoisporučiocima – piše u dokumentu.

U pitanju su tri pošiljke ukupne količne od oko 5,5 tone feferona, 3.084 kilograma crvenih jabuka, 1.542 kilograma zelene salate i 1.056 kilograma šampinjona.

Od 908 pregledanih pošiljki hrane životinjskog porijekla i hrane za životinje iz uvoza, za laboratorijska ispitivanja propisanih zahtjeva bezbjednosti (mikrobiologija, kontaminaneti, rezidue pesticida, radioaktivnost, kvalitet), uzeto je 167 uzoraka.

– Izvršen je povraćaj tri pošiljke koje podliježu graničnoj veterinarskoj kontroli, ukupne težine 21.598,89 kg, i to: 7.715 kg svježeg goveđeg mesa zbog neadekvatnih uslova transporta, 12.317,17kg proizvoda od mesa zbog neusklađenosti podataka o hrani sa propisanim zahtjevima i 1.566,72 kg proizvoda ribarstva zbog neusklađenosti podataka o hrani sa propisanim zahtjevima – piše u izvještaju inspektora.

Veterinarski inspektori su prošlog mjeseca izvršili 1131 pregled, nakon čega su inspektori izdali dva ukaza o otklanjanju nepravilnosti, tri rješenja sa mjerama za suzbijanje i iskorjenjivanje zaraznih bolesti životinja, a izdato je i pet rješenja o opservaciji pasa i mačaka radi isključivanja sumnje na bjesnilo.

Fitosanitarna inspekcija je u februaru izvršila pregled ukupno 1.430 pošiljki i to 1.111 pošiljki pri uvozu, 53 pošiljke u provozu, 40 pošiljki za reexport, 200 pošiljki za izvoz i 22 ovjere carinskih deklaracija.

– Izdato je jedno rješenje o zabrani uvoza pošiljki i tri o uništenju pošiljke. Zbog utvrđenih neusaglašenosti sa propisanim zahtjevima zabranjen je uvoz: jednog pošiljke mladog luka težine 278 kg, a uništeno je: jedna pošiljka sadnog materijala vinove loze u količini od 100 kom, jedna pošiljka bijelog luka u količini od 11.770 kg i jedna pošiljka banana u količini od 20.080 kilograma – precizira se u dokumentu.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top