Spremite se: U Grčkoj kafa 5 EUR, a zabilježen rast i ostalih cijena | Ekonomist

Spremite se: U Grčkoj kafa 5 EUR, a zabilježen rast i ostalih cijena

Atina — Grci su se jutros budili ispijajući skuplju šoljicu kafe i gledajući skuplji TV program.

Povećanje poreza uticaće na cijene u restoranima, kafićima, supermarketima, interneta, fiksne telefone i TV pretplate.

Dan im je osvanuo s novi talasom poskupljenja koja traže kreditori u zamjenu za isplatu dodatnih sredstava Atini iz međunarodnog paketa pomoći, a najviše su, kako navodi AP, poskupili kafa i pivo.

Počev od danas, glavna stopa poreza na promet, ili porez na dodatu vrijednost (PDV), povećana je sa 23 na 24 odsto. Takođe je povećan porez na internet usluge, fiksnu telefoniju i na plaćanje TV pretplate.

Najnovije povećanje poreza je naišlo na oštre kritike vlasnika manjih preduzeća, zbog toga, što će prema njihovim riječima, pogoditi potrošnju u zemlji koja se još uvijek oporavlja od šestogodišnje finansijske krize, koja je dovela do pada BDP-a za četvrtinu i skok stope nezaposlenosti na oko 24 odsto.

“Šesto povećanje stope PDV-a za šest godina i drugo u posljednjih deset mjeseci, znači da će naši životi od danas biti skuplji za 437 miliona evra godišnje, dok istovremeno svako povećanje poreza reže potrošnju, obrt i državne prihode”, izjavio je direktor Grčke konfederacije preduzetništva i trgovine, Vasilis Korkidis.

Vlasnica jednog kafića u Atini je izjavila da je ovo drugo povećanje poreza na kafu za godinu dana.

“Cijena je već bila prilično visoka. Ovo je zemlja gdje mnogi ljudi imaju problem da plate 3-3,5 evra, zbog čega su mnogi prestali da dolaze na kafu”, izjavila je Katerina Vagena, čiji kafić u Atini zapošljava pet ljudi.

Vlada u Atini je pomenute mjere usvojila prije nego su njeni partneri iz 19-člane evrozone pristali na deblokadu tranše u iznosu od 10,3 milijarde evra iz paketa pomoći i otvorili pregovore o ublažavanju tereta duga Atine.

Grčka ljevičarska vlada je, takođe, najavila reorganizovanje penzionog sistem, i pristala je na ambiciozne budžetske ciljeve.

 

Izvor: Beta, Tanjug

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top