Sporni poreski ugovori McDonaldsa | Ekonomist

Sporni poreski ugovori McDonaldsa

Brisel — Evropska unija razmatra pokretanje istrage u vezi navodnih povlašćenih poreskih ugovora koje je lanac brze hrane Mekdonalds sklopio s Luksemburgom.

“Razmatramo pokretanje istrage protiv Mekdonaldsa bazirajući se na informacijama dobijenim od sindikata. Ostaje da vidimo da li ćemo pokrenuti istragu”, izjavila je evropska komesarka za zaštitu konkurenciju, Margret Vestager.

Ona je prije samo nekoliko nedjelja otvorila odvojenu antimonopolsku istragu protiv američkog internet giganta Gugla i ruskog Gasproma, prenosi agencija Frans pres.

EU već istražuje poreske ugovore sklopljene između američkog tehnološkog giganta Epla i Irske, lanca kafeterija Starbaksa u Holandiji, ali i Amazona i italijanskog Fijata u Luksemburgu.

Zvanični Brisel vjeruje da pojedine poreske olakšice ponuđene velikim kompanijama predstavljaju kršenje evropskih propisa o državnoj pomoći, kao i nezakonite subvencije koje druge kompanije stavljaju u nepovoljnu poziciju.

Tri međunarodne grupe radnika optužile su u februaru Mekdonalds, tvrdeći da je oko 3,7 milijardi eura prihoda ostvarenih od prodaje u evropskim restoranima preusmjerio u svoju luksemburšku holding kompaniju u periodu od 2009-2013. godine.

Da su ovi prihodi bili oporezovani u matičnoj zemlji, Mekdonalds bi na ime poreza morao da plati 1,05 milijardi eura, umjesto 16 miliona koliko je platio u Luksemburgu, ocjenjuje Frans pres.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top