Sporazum Ukrajina - EU od 2016.

Sporazum Ukrajina – EU od 2016.

Rusija je odustala od zahtjeva za odlaganje primjene trgovinskog sporazuma između Evropske unije i Ukrajine.

“Ruska delegacija se ne protivi preporuci da trgovinski sporazum između Ukrajine i EU od 1. januara 2016. godine stupi na snagu”, izjavila je evropska komesarka za trgovinu Cecilia Malmstrom i dodala da je sada potpuno jasno da sporazum neće biti mijenjan i da će biti implementiran na vrijeme, prenosi agencija France presse.

Sporazum o slobodnoj trgovini između Ukrajine i EU je dio šireg Sporazuma o pridruživanju, čije je potpisivanje krajem 2013. godine suspendovao tadašnji ukrajinski predsjednik Viktor Yanukovich, nakon čega su uslijedili masovni protesti u Kijevu, koji su zatim eskalirali u oružane sukobe, a potom doveli i do državnog udara.

Sporazum je, međutim, konačno potpisan 2014. godine i trebalo je da stupi na snagu u januaru ove godine. Ipak, Evropska unija je u septembru prošle godina odložila realizaciju sporazuma za godinu dana.

Predsjednik Rusije Vladimir Putin je početkom maja upozorio da će Moskva blokirati pristup Ukrajine ruskim tržištima ukoliko Kijev primijeni bilo koji dio trgovinskog sporazuma sa Briselom, prenosi Reuters.

Početak 2016. već je godinu dana kasnije od planiranog datuma zbog protivljenja Rusije naporima EU da integriše Ukrajinu i udalji je od sfere ruskog uticaja, navodi britanska agencija.

Izvor: B92

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top