Sporazum o zoni slobodne trgovine potpisale 44 afričke zemlje | Ekonomist

Sporazum o zoni slobodne trgovine potpisale 44 afričke zemlje

Četrdesetčetiri afričke države u srijedu su u Kigaliju potpisale sporazum koji će omogućiti stvaranje zone slobodne trgovine, a smatra se temeljem ekonomskog razvoja Afrike, izvijestila je Afrička unija.

“Sporazum kojim se uspostavlja afrička Zona slobodne trgovine (ZLEC) potpisale su 44 zemlje”, rekao je predsjednik saveza Afričke unije Moussa Faki, zaključivši sastanak na vrhu te organizacije održan u glavnom gradu Ruande.

Jedna od ekonomski najrazvijenijih zemalja Afrike, Nigerija, suzdržala se glasanja. Nigerijski predsjednik Muhammadu Buhari odlučio je ne doputovati na samit u Kigali, objasnivši da će “dati još vremena konsultacijama u vlastitoj zemlji” u kojoj ima protivnika sporazuma.

Među zemljama koje nisu potpisale sporazum su i Eritreja, Burundi, Namibija i Sierra Leone.

“Mnoge afričke zemlje rezervisane su prema sporazumu i još nisu završile konsultacije na državnom nivou. No idući ćemo samit održati u julu u Mauritaniji. Nadamo se da će svi koji su bili rezervisani tada  potpisati sporazum”, rekao je predstavnik Afričke unije za trgovinu i industriju, Albert Muchanga.

AU procjenjuje da će se ukidanjem carinskih pravila među članicama ZLEC-a do 2022. trgovina povećati za 60 posto.

Sada ta brojka iznosi tek 16 posto. Da bi sporazum stupio na snagu zemlje potpisnice moraju ga ratifikovati.


 

Izvor: Lider

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top