Sporazum Moskve i Kijeva o isporuci gasa do kraja marta

Evropska unija uspjela je da u pregovorima u Briselu izdejstvuje sporazum Kijeva i Moskve o nastavku isporuka ruskog gasa Ukrajini do kraja marta i time da obezbijedi tranzit gasa za zapadnu Evropu, saopštila je u ponedjeljak uveče Evropska komisija.

Ukrajinska kompanija Naftogas obavezala se da će unapred platiti Gazpromu gas za pokrivanje potrošnje u Ukrajini.

Ruska grupa Gazprom sa svoje strane garantuje tranzit preko Ukrajine gasa koji je EU kupila i isporučiće na mestima koja su dogovorile dvije strane do 114 miliona kubnih metara gasa dnevno Ukrajini na osnovu primljenih uplata, navodi se u saopštenju objavljenom posle više sati razgovora u Briselu između ruskog i ukrajinskog ministra energetike Aleksandra Novaka i Voldimira Demčičina.

Dvojica zvaničnika su se dogovorili da odvojeno razmatraju spor o isporukama gasa oblastima Donjeck i Lugansk na istoku Ukrajine, koje su u rukama proruskih separatista, navodi se u saopštenju.

Poptredsjednik Evropske komisije zadužen za energetiku Maroš Šefčovič pozdravio je sporazum i rekao da su uspjeli da se sprovede paket iz zimskog sporazuma (zaključenog na šest mjeseci u oktobru
2014) o kupovnoj cijeni i količinama koje će Gazprom isporučiti ukrajinskom Naftogasu.

“Ohrabren sam činjenicom da su obezbijeđene isporuke gasa koje je kupila EU za tranzit preko Ukrajine”, rekao je Šefčovič.

On je rekao da su se takođe dogovorili da imaju nove trostrane pregovore vezane za razradu ovog sporazuma.

Inače se predviđa početak novih pregovora krajem marta. Tada strane treba da se dogovore o cijeni gasa koje će Gasrpom isporučiti ukrajinskom Naftogasu za novi period koji treba tek odrediti.

EU svake godine kupuje skoro 130 milijardi kubnih metara gasa od Rusije, i polovina te količine, odnosno 15 odsto potrošnje EU, prelazi preko Ukrajine i ide za Poljsku, Slovačku, Mađarsku, Rumuniju i još četiri zemlje EU.  Drugi dio gasa koji EU kupuje od Moskve nije pogođen sporovima između Rusije i Ukrajine jer ide direktno u Njemačku preko gasovoda Sjeverni tok.

Zaustavljanje isporuka gasa Ukrajini uticalo bi na isporuku gasa za desetak zemalja EU. Najpogođeniji su Slovačka, Mađarska, Bugarska, jer zavise sa preko 80 odsto od gasa kupljenog od Gazproma.

 

Izvor: Beta
Redakcija
Redakcija
Redakcija <a href="http://ekonomist.me">Ekonomista</a> donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top