Sporazum Japana i EU: Ukidaju se skoro sve carine | Ekonomist

Sporazum Japana i EU: Ukidaju se skoro sve carine

Evropska unija i Japan potpisaće sveobuhvatni trgovinski sporazum kojim će eliminisati gotovo sve carine. Japan se nada da će jačanje veza sa EU oživjeti međusobne direktne investicije, doprinijeti borbi protiv globalnih težnji drugih ka protekcionizmu i podići ugled japanskih brendova, saopštilo je Ministarstvo inostranih poslova.

EU je objavila da će liberalizacija trgovine dovesti do rasta izvoza hemijskih proizvoda, odjeće, kozmetike i piva u Japan, što će obezbijediti sigurnost radnih mjesta u Evropi. Japanci će iz Evrope takođe dobiti jeftinije sireve, kao što su parmezan, gauda i čedar, kao i čokolade i keks.

Sporazumom nastoje da se, kako ocjenjuje agencija AP, suprotstave problemima vezanim za trgovinske tenzije koji su iskrsli nakon mjera američkog predsjednika Donalda Trampa.

Potpisivanje sporazuma u Tokiju, koji je najvećim dijelom definisan prošle godine, ceremonijalnog je karaktera.

Sporazum je trebalo da bude potpisan početkom ovog mjeseca, ali je to odloženo jer je japanski premijer Šinzo Abe otkazao odlazak u Brisel zbog katastrofe na jugozapadu Japana izazvane obilnim padavinama, kada je u poplavama i klizištima živote izgubilo više od 200 ljudi.

Predsjednik Evropskog savjeta Donald Tusk i predsjednik Evropske komisije Žan-Klod Junker, koji su juče doputovali, biće gosti na svečanoj večeri u zvaničnoj rezidenciji japanskog premijera.

Obje strane ističu značaj sporazuma, koji obuhvata trećinu globalne ekonomije i tržište sa više od 600 miliona ljudi. On će omogućiti niže cijene evropskih vina i svinjetine za japanske potrošače, dok će Evropljanima postati jeftiniji japanski djelovi za mašine, čaj i riba.

Sporazum ukida oko 99 odsto uvoznih tarifa na japansku robu u EU, i za sada oko 94 odsto carina na evropski uvoz iz Japana, ali će narednih godina i taj procenat porasti na 99 odsto. Trenutna razlika je posljedica izuzetaka napravljenih kod neke robe, poput pirinča, kulturološki i politički osjetljivog proizvoda koji Japan štiti decenijama.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top