Spoljnotrgovinska razmjena 13 odsto veća | Ekonomist

Spoljnotrgovinska razmjena 13 odsto veća

Ukupna spoljnotrgovinska robna razmjena Crne Gore za prvih pet mjeseci, prema preliminarnim podacima Monstata, iznosila je 1,12 milijardi eura, što je 13 odsto više u odnosu na isti period prošle godine.

Iz Monstata je saopšteno da je izvezena roba vrijedna 159,3 miliona eura, što je 12,3 odsto više u odnosu na uporedni period. Uvoz je bio viši 13,1 odsto i iznosio je 963 miliona eura.

“Pokrivenost uvoza izvozom iznosila je 16,5 odsto i manja je u odnosu na isti period prošle godine”, navodi se u saopštenju.

U strukturi izvoza najviše su zastupljeni proizvodi svrstani po materijalu, u iznosu od 47,3 miliona eura, koji čine obojeni metali 32,4 miliona eura, gvožđe i čelik 9,4 miliona eura.

U strukturi uvoza najviše su zastupljeni mašine i transportni uređaji u iznosu od 278 miliona eura, koji čine drumska vozila 77,9 miliona eura i električne mašine, aparati i uređaji 54,8 miliona eura.

Najveći spoljnotgovinski partneri u izvozu bili su Srbija sa 35,4 miliona eura, Mađarska 20 miliona eura i Bosna i Hercegovina (BiH) 13,3 miliona eura.

U uvozu, najveći spoljnotrgovinski partneri su bili Srbija sa 175,9 miliona eura, Kina sa 123,4 miliona eura i Njemačka 81,6 miliona eura.

Spoljnotrgovinska robna razmjena bila je najveća sa potpisnicama Centralnoevropskog sporazuma o zoni slobodne trgovine (CEFTA) i Evropskom unijom (EU).

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top