Spoljnotrgovinska razmjena 10,3 odsto veća | Ekonomist

Spoljnotrgovinska razmjena 10,3 odsto veća

Ukupna spoljnotrgovinska robna razmjena Crne Gore u prvih deset mjeseci, prema preliminarnim podacima Monstata, iznosila je 2,19 milijardi eura, što je 10,3 odsto više u odnosu na isti period prošle godine.

Iz Monstata je saopšteno da je izvezena roba vrijedna 305,7 miliona eura, što je 17 odsto više u odnosu na isti prošlogodišnji period. Uvoz je bio viši 9,3 odsto i iznosio je 1,88 milijardi eura.

“Pokrivenost uvoza izvozom iznosila je 16,2 odsto i veća je u odnosu na isti period prošle godine, kada je iznosila 15,2 odsto”, navodi se u saopštenju.

U strukturi izvoza najviše su zastupljeni proizvodi svrstani po materijalu u iznosu od 86,3 miliona EUR, koji čine obojeni metali 59,5 miliona eura i gvožđe i čelik 14,7 miliona eura.

U strukturi uvoza najviše su zastupljeni mašine i transportni uređaji u iznosu od 420 miliona eura, koji čine drumska vozila 129,9 miliona eura i električne mašine, aparati i uređaji 75,7 miliona eura.

Najveći spoljnotgovinski partneri u izvozu bili su Srbija sa 50,8 miliona eura, Bosna i Hercegovina (BiH) sa 38 miliona  i Hong Kong 26,8 miliona eura.

U uvozu, najveći spoljnotrgovinski partneri bili su Srbija sa 417,7 miliona EUR, Kina sa 171,9 miliona EUR i Njemačka 157,6 miliona EUR.

Spoljnotrgovinska robna razmjena bila je najveća sa potpisnicama Centralnoevropskog sporazuma o zoni slobodne trgovine (CEFTA) i Evropskom unijom (EU).


 

Izvor: CDM (A.R.)

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top