Splićani burno reagovali na odluku gradske uprave | Ekonomist

Splićani burno reagovali na odluku gradske uprave

Građane Hrvatske očekuju velike promjene u poreskom sistemu, koje su proteklih mjeseci uzburkali javno mnjenje pa je iz Vlade najavljeno da će se stvar preispitati.

Međutim do sada je nejasno da li bi vlasnici nekretnina trebalo da se pridržavaju najavljenih poreskih obaveza u okviru kojih je i prijava nekretnina do kraja avgusta.

Kako piše Slobodna Dalmacija, čelnici Splita ne namjeravaju da raspišu referendum da poštede svoje građane novog harača. Naprotiv, prikuplja se evidencija nekretnina (za Split, Kamen, Žrnovnicu, Srinjine, Slatine, Strobreč, Sitno Gornje i Donje) kako bi se, kad dođe trenutak, udario porez.

“Uprkos najavama o odlaganju primjene Zakona o lokalnim porezima u dijelu kojim se reguliše porez na nekretnine, jedinice lokalne samouprave moraju urediti svoje evidencije kako bi u trenutku oporezivanja imale ispravne podatke. Zbog toga je na stranicama grada i objavljeno obavještenje i poziv obveznicima poreza na nekretnine”, poručili su iz gradske uprave.

Objašnjavaju kako je porez na nekretnine transformacija komunalne naknade u poresko davanje i da trenutno važeći Zakon o komunalnoj privredi takođe predviđa obvezu prijave nekretnine.


 

Izvor: Slobodna dalmacija

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top